El 62,4% dels catalans que votaran en el referèndum de l'1-O ho faran a favor del 'sí' i el 37,6% del 'no', i gairebé la meitat dels catalans estan a favor del "referèndum o referèndum" (pactat o no). Aquestes són les principals conclusions de la segona onada del baròmetre d'opinió política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, presentada aquest divendres.

Sobre la convocatòria d'un referèndum, el 48% dels enquestats hi està d'acord "tant si ho vol com si no el govern espanyol" i el 23,4% "només si és acordat amb el govern espanyol". En total, el 71,4% dels catalans està a favor d'un referèndum. Només s'hi oposa el 22,6%.

Pel que fa al referèndum previst per a l'1 d'octubre, el 67,5% dels enquestats aniria a votar aquell dia. D'entre tots els enquestats, el 39% ho faria pel 'sí' i el 23,47% ho faria pel 'no'. En la votació, això es traslladaria en un 62,4% contra un 37,6% a favor de la independència. La desmobilització de l'unionisme afavoriria la victòria sobiranista.

Sobre les opcions del total dels consultats —els que participaran al referèndum i els que no—  hi ha un retrocés de l'independentisme que, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, és "estadísticament significatiu". Respecte de l'onada de març, els partidaris del 'sí' retrocedeixen del 44,3% al 41,1% i els del 'no' augmenten lleugerament del 48,5% al 49,4%. El 7,8% no ho sap i l'1,7% no contesta.

Els votants comuns, en línia amb la mitjana

Per intenció de vot al Parlament de Catalunya, el 92,3% dels votants de la CUP, el 91,3% dels votants de Junts pel Sí i el 45,6% votants de Catalunya Sí que es Pot estan a favor d'un referèndum amb o sense acord amb el govern espanyol. El 38,4% del PSC, el 35,1% de Ciutadans, el 30,2% de CSQP i el 28,8% del Partit Popular només si se celebra de forma pactada amb l'Estat.

Sobre la pregunta concreta sobre que Catalunya esdevingui un Estat independent, el 92,7% d'electors de Junts pel Sí, el 88,5% de la CUP i el 25,3% de CSQP es decantaria pel 'sí'. El 89,8% del PP, el 89,6% de Cs, el 83,6% del PSC i el 60,4% de CSQP ho faria pel 'no'.

L'unionisme, més "identitari"

Sobre el motiu pel qual votaran pel 'sí' els qui han dit que ho faran en el referèndum de l'1 d'octubre, el 26,2% diu que ho farà per guanyar capacitat de gestió i nivell d'autonomia, el 23,4% perquè Catalunya milloraria, el 19,1% per un desig de model de país i el 10,4% per una actitud contrària a Espanya o al govern espanyol. El "sentiment identitari" ocupa la sisena posició, amb el 8,4%.

A la banda de l'unionisme, la majoria absoluta dels enquestats que votaran 'no' l'1 d'octubre ho faran per la preservació de la unitat d'Espanya. Concretament, aquesta seria la motivació del 51,1%. Per darrere, el 15,3% defensa que no seria positiu per Catalunya i el 7,4% per un "sentiment identitari".

unitat

Entre els abstencionistes, la raó que més pesa és que el referèndum no té el permís, no compta amb l'acord del govern espanyol. El 32,8% dels qui no aniran a votar s'abstindrà per aquest motiu.

Més catalanisme que espanyolisme

Interrogats sobre on s'ubicarien en una escala on el 0 és "màxim espanyolisme" i el 10 és "màxim catalanisme", la majoria de catalans se situen al bell mig, en el 5. Ho fa el 35,9%. No obstant això, els espanyolistes -de l'1 al 4- sumen el 16,5%, mentre els catalanistes -del 6 al 10- representen el 44,7% dels preguntats. El 43,3% s'identifica amb la frase "sóc un català que viu a Catalunya", el 19,1% amb "sóc un espanyol que viu a Catalunya", el 17,1% amb "sóc un català que viu a Espanya" i el 8,8% "sóc un espanyol que viu a Catalunya".

Sobre el model territorial concret, el 34,7% dels enquestats diu que Catalunya hauria de ser un Estat independent, el 21,7% un Estat dins una Espanya federal, el 30,5% una comunitat autònoma d'Espanya i el 5,3% una regió d'Espanya.

Junqueras, l'únic que aprova

Pel que fa a les valoracions dels líders polítics, l'únic que aprova és el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, amb una nota de 5,17. Per darrere seu se situen el president Carles Puigdemont (4,88), el líder de Catalunya en Comú Xavier Domènech (4,78), el diputat de la CUP Benet Salellas (4,72) i la també parlamentària cupaire Anna Gabriel (4,38).

El líder que obté una pitjor valoració és el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb un 1,72. A continuació se situen el president del Partit Popular Català Xavier Garcia Albiol (1,93), la regidora de Ciutadans Carina Mejías (2,38) i la líder de Cs Inés Arrimadas (2,89).

El govern espanyol suspèn amb mala nota

A l'hora de posar una nota a la gestió de l'actual govern de la Generalitat de Catalunya durant l'últim any, els catalans aproven pels pèls l'executiu del president Carles Puigdemont. En particular, el 49,1% dels enquestats posa al govern català una nota del 5 al 10 (1,4 punts menys que l'última onada). El 48,6% fa una valoració de l'1 al 14 (1,7 punts més que el baròmetre del mes de març).

valora

Pel que fa al govern de l'Estat, el suspens és rotund. Concretament, el 82.8% dels ciutadans li dona una nota que va de l'1 al 4 (2,4 punts més que el març), mentre només l'aprova el 16% dels preguntats (2,7 punts menys que l'última enquesta).

Insatisfacció amb l'economia i la democràcia

Preguntats sobre quins són els principals problemes que té avui Catalunya, el 43,2% dels enquestats responen que ho és l'atur i la precarietat laboral, el 33,7% la insatisfacció amb la política, el 32,8% les relacions entre Catalunya i Espanya i el 20% el funcionament de l'economia. Pel que fa a la importància d'aquests problemes, el primer continua sent l'atur (24,8%), seguit per les relacions Catalunya-Espanya (20,6%) i la insatisfacció amb la política (17,4%).

Pel que fa a la valoració de l'actual situació econòmica, el 66,7% la considera dolenta o molt dolenta a Espanya i el 49,9% la considera així a Catalunya. Pel cantó contrari, el 29,8% la veu bona o molt bona a Catalunya i el 16,5 a Espanya.

De la mateixa manera, els enquestats es mostren majoritàriament insatisfets amb el funcionament de la nostra democràcia. Concretament, el 53% assegura estar "poc satisfet" amb el funcionament democràtic. El 23,7% es considera "gens satisfet" i el 19,8% "bastant satisfet". Només el 2,1% diu estar "molt satisfet". La mitjana de confiança en els polítics catalans, en una escala de 0 a 10, se situa en el 3,84. En el cas dels polítics espanyols, en el 2,03.

Descarrega aquí l'enquesta

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat