Si aquest migdia els socialistes donaven per fet que Miquel Iceta seria el pròxim president del Senat, la cosa s'ha anat complicant a mesura que avançava la tarda. Per ser senador, cal que el Parlament de Catalunya el designi a través d'un ple extraordinari per la majoria simple dels vots. El PSC volia forçar que la votació es fes de manera urgent, demà dijous mateix. Però els partits independentistes han bloquejat aquesta opció i han optat per ajornar-la fins d'aquí a una setmana. 

La Junta de Portaveus s'ha reunit a última hora d'aquest dimecres per decidir si acceptava la proposta dels socialistes. Els comuns, Cs i el PP han donat suport a la voluntat del PSC d'agilitzar el procés i votar en menys de 24h. Però els partits independentistes s'hi han oposat i finalment la decisió final es prendrà dimecres 15 de maig al matí, en plena campanya electoral i el mateix dia -i pràcticament la mateixa hora- que el president de la Generalitat, Quim Torra, declararà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la polèmica amb els llaços grocs. 

La coincidència no és menor, ja que Torra és també diputat. L'actual equilibri de forces al Parlament fa que la votació pugui anar d'un sol vot. La proposta de celebrar el ple extraordinari per designar Iceta el 15 de maig ha estat de JxCat i ha comptat amb l'aval d'ERC i la CUP. 

Hores d'ara, el primer secretari del PSC no té garantit el suport perquè la cambra catalana el designi senador. De fet, Iceta necessita que alguna de les tres formacions independentistes no s'oposi a la seva candidatura. Es tracta d'una situació més aviat excepcional, perquè entre els grups parlamentaris hi ha la norma no escrita de no vetar-se, i que cada partit pugui triar sense problemes el senador que li correspon en funció del pes que té al Parlament.