La candidatura de Miquel Iceta per a president del Senat, ara per ara, no està assegurada. Perquè el primer secretari del PSC pugui ser designat senador autonòmic, i així optar a la presidència de la cambra alta espanyola -que es votarà el proper 21 de maig-, primer ha d'obtenir una majoria simple del Parlament. L'actual equilibri de forces fa que la seva designació depengui dels vots independentistes.

De moment, ERC s'ha mostrat molesta per les formes i ha avisat que no hi donaria suport, mentre que JxCat no ha aclarit quina seria la seva posició en la votació, que tindrà lloc finalment dimecres que ve, però en declaracions a la premsa ha volgut criticar el paper d'Iceta i del Senat en l'aplicació del 155. Malgrat les posicions dels dos partits semblin ara per ara enrocades, els principals dirigents de tots dos grups han mantingut contactes amb els socialistes aquest dimecres a la tarda i caldrà veure si les converses donen fruits.

A primera hora de la tarda, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha retret als socialistes que hagi sabut de la candidatura pels mitjans de comunicació i que només s'hagin posat en contacte amb ells a posteriori. "Entenem que ja que tenen els suports necessaris perquè a nosaltres ningú ens ha dit res", ha lamentat. En declaracions a la premsa des de la cambra catalana, Sabrià ha avisat que no tenen els seus vots.

Tot i això, el dirigent republicà ha volgut recordar que és al Senat on s'haurà de votar el suplicatori dels presos i que, en cas de rebutjar-se, haurien de quedar en llibertat, pel que ha emplaçat a Iceta i al PSOE a explicar quina serà la seva posició en aquesta votació. Aquí, doncs, hi podria haver una escletxa.

Per la seva banda, JxCat ha evitar fer públic quin podria ser el sentit del seu vots. Eviten mullar-se però avancen, en privat, que no veuen motius per votar-hi a favor. Si que s'han oposat a haver d'agilitzar els tràmits i fer-ho per la via d'urgència, com demanava el PSC, i ha forçat a través de la junta de portaveus que la votació sigui dimecres que ve.

Iceta necessita una majoria simple del Parlament per ser escollit senador. Actualment, des de la suspensió dels diputats presos, JxCat, ERC i la CUP en sumen 65, exactament els mateixos que la resta de partits, Cs, PSC, comuns i PP. Ni Ciutadans ni PP garanteixen a hores d'ara el seu suport i, de fet, el president dels populars a Madrid, Pablo Casado, ja ha dit que veu "preocupant" que sigui Iceta el president de la cambra que podria d'aplicar l'article 155.

Així doncs, els propers dies seran clau per veure si Iceta aconsegueix els suports necessaris per superar la votació i assumir l'encàrrec de Pedro Sánchez.