En cas d'empat en una votació en una comissió del Parlament, els vots de Carles Puigdemont i els presos de JxCat comptaran. Així ho ha acordat la Mesa de la cambra en la seva reunió d'aquest dimarts, que ha establert que es continuarà aplicant el criteri de ponderació en relació als resultats de les eleccions del 21-D. A diferència dels plens, l'independentisme sí que podrà fer valer la seva majoria absoluta per a desempatar.

La majoria independentista s'ha emparat en el criteri dels lletrats sobre l'aplicació de l'article 102 del reglament, que estableix que "la igualtat de vots pot dirimir-se pon­derant el nombre de vots de què cada grup disposa en el Ple”. Per als sobiranistes, aquests vots són els escons que van obtenir a les eleccions, i no l'actual composició del ple com a conseqüència de l'absència de quatre vots de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.

En aquest sentit, la Mesa ha tombat la petició d'un informe jurídic que ha demanat el PSC amb el suport de Ciutadans. Per altra banda, el màxim òrgan de la cambra ha decidit traslladar al conjunt de les comissions l'acord que va adoptar el 18 de setembre, quan va considerar que s'havien de mantenir les majories.

La pèrdua de la majoria al ple del Parlament la setmana passada ha fet reobrir el debat sobre el criteri a les comissions. En aquest cas, tant JxCat com ERC han anat a una defensant que no es poden alterar les majories en cas d’empat. Si es fes, segons els partits independentistes, suposaria acceptar que ja no són 135 diputats a la cambra catalana.

Per altra banda, també s’ha acordat la celebració d’un ple ordinari dimecres i dijous de la setmana que ve, que debatrà un projecte de llei de modificació del llibre quart del Codi Civil i proposicions de llei sobre la supressió del Consell Comarcal del Barcelonès, les llistes d’espera o els espais agraris.

Criteris diferents de PSC i Cs

Si bé tant Ciutadans com el PSC s’han oposat a l’acord de la Mesa d’aquest dimarts, les dues formacions actuaran de manera diferent en cas que a les comissions que presideixen es produeixin empats.

La portaveu socialista Eva Granados ha assegurat que acataran el criteri de la Mesa si es produeix un empat, i que per tant ponderaran el vot dels 135 diputats, tot i que elevaran una queixa al màxim òrgan de la cambra. Adverteixen que podria situar el Parlament en una situació d’inseguretat jurídica.

Ciutadans, però, no acatarà. Així ho ha avançat el seu portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, que ha assenyalat que els presidents de comissions de la seva formació “no aplicaran les mesures il·legals de la Mesa”. En cas d’empat, per tant, no faran comptar els quatre vots.