A l'espera de resoldre la situació dels diputats presos i exiliats, suspesos pel jutge Pablo Llarena, la Mesa del Parlament ha acordat mantenir les actuals majories de la cambra a les comissions. Després que la setmana passada es produissin diversos empats, el màxim òrgan de la cambra ha decidit aquest dimarts que s'apliqui el criteri de ponderació, segons el qual es traslladen les majories del ple a les comissions per desempatar. D'aquesta manera, la majoria independentista ha reiterat que els diputats continuen sent 135.

La Mesa ha debatut aquesta qüestió en la seva reunió d’aquest dimarts després que, la setmana passada, les presidentes de les comissions de Territori i d’Empresa, Assumpta Escarp (PSC) i Laura Vílchez (Ciutadans), suspenguessin votacions que havien quedat empatades. Va considerar que abans s’havia de resoldre la suspensió decretada pel jutge Llarena, que va portar a la suspensió d’un ple el passat juliol davant la falta d’acord entre JxCat i ERC.

Fonts de la majoria independentista han defensat la decisió de mantenir les majories a les comissions perquè “la composició del ple la decideixen els ciutadans a les urnes”, i han denunciat que “grups que no han assolit la majories a les eleccions no poden assolir-la d’una altra manera”.

Per la seva part, fonts parlamentàries unionistes han advertit que hi ha sis diputats suspesos. “Poden fer valdre la seva majoria, però han de ser substituïts, i per això cal un acord abans”, han argumentat. Durant la reunió de la Mesa, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha anunciat que presentaran una petició de reconsideració.

Aquest mateix dimarts a la tarda està convocada la comissió d'Ensenyament del Parlament. A l'ordre del dia hi ha el debat i votació de sis propostes de resolució i vuit sol·licituds de compareixença, que podrien acabar en empat.