Amb la data electoral sobre la taula, comencen els sondejos de cara a les eleccions del pròxim 14 de febrer al Parlament de Catalunya. Segons l'enquesta que publica aquest dilluns La Razón, l'independentisme no perdria força en aquests comicis i es mantindria gairebé intacte amb un 47,7% dels vots. En canvi, preveu una patacada de Ciutadans, guanyador de les darreres eleccions, que perdria més de 20 diputats i retornaria vots a la resta de partits constitucionalistes. A més, Vox entraria per primera vegada al Parlament.

Segons el rotatiu, ERC passaria per davant de Junts per Catalunya, però tan sols per quatre escons. El partit de Junqueras n'obtindria 35 (23,2%) i el de Puigdemont 31 (20%). La CUP passaria dels 4 diputats actuals a 6.

El PSC pujaria fins als 25 diputats (en comparació als 17 actuals), Ciutadans seria quarta forta amb 16 (respecte als 36 que té ara), el PP ressuscitaria i n'obtindria 10 (6 més que ara) i els Comuns, 9 (tan sols un més que els darrers comicis). L'enquesta també preveu que el partit ultra Vox irrompria amb 3 diputats per primera vegada a la cambra catalana.

Enquesta la razon

Imatge: El Parlament de Catalunya, segons l'enquesta de La Razon.

Es mantenen els blocs

D'aquesta manera, el sondeig preveu que els dos blocs del Parlament es mantinguin gairebé intactes. Per una banda, hi hauria una nova repartició del vot independentista entre els tres partits, però es mantindria amb un 47% dels vots, una mica per sobre de les darreres eleccions (45,5%). El mateix passaria amb els constitucionalistes: Ciutadans es desinflaria, però el vot unionista marxaria cap al PP, PSC o Vox.

Un tripartit d'esquerres

Amb aquest tauler de joc i a les portes de les eleccions, comencen també les sumes. Segons l'enquesta de La Razón, seria factible un tripartit d'esquerres format per ERC, el PSC i els Comuns, ja que sumarien prou diputats. Tot i que ERC ha negat repetidament que la seva intenció sigui formar aquest executiu, la porta queda oberta a un govern alternatiu.

El PSC sí que havia mostrat anteriorment la seva voluntat de crear aquest executiu d'esquerres, però en les darreres setmanes també s'ha desmarcat d'aquesta opció. La portaveu del PSC a Parlament, Eva Granados, va assegurar que creu que seria un tripartit difícil, ja que consideren que "ERC només té el projecte de dividir Catalunya". Ara per ara, doncs, les formacions estan distanciades, però les calculadores ja s'han posat en marxa de cara al febrer.