El vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), José María Macías, ha comparat el president Pedro Sánchez amb la ultradreta de Polònia per la seva intenció de modificar la Llei Orgànica del Poder Judicial. La idea de l'executiu espanyol és acabar amb el bloqueig del PP sobre l'elecció dels vocals del CGPJ. "És una ocurrència de picaplets irresponsable que pretén posar en tensió a les institucions i deixaria a Espanya en el punt de mira per greu dèficit democràtic", ha dit Macías en una entrevista a El Independiente, afegint que Polònia amb un govern ultradretà també està incòmode amb el Poder Judicial.

"El que ha fet la ultradreta a Polònia és d'una finor i una exquisidesa extraordinària comparat amb el que proposa Podemos i el Govern. Podemos fa una proposta que a Europa només s'ha atrevit a fer la ultradreta", critica amb duresa el vocal.

Tensions entre el Poder Judicial i el govern de Sánchez

Segons la llei, els membres del CGPJ són escollits per una majoria qualificada de tres cinquenes parts de les Corts; és a dir, 210 dels 350 diputats del Congrés. Sense participació del PP, el govern de coalició no pot fer res, té les mans lligades. I als populars ja els hi està bé com està ara i no tenen cap necessitat d’accedir a negociar. L’actual CGPJ de Carlos Lesmes té el mandat caducat des de fa gairebé dos anys, des del desembre del 2018. Però és de majoria conservadora: dels 21 membres que té, 11 vocals i el president van ser proposats pel PP.

Carlos Lesmes Felip VI EFE

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, i el Rei Felip VI. / Efe

Aquest dimecres el ple del CGPJ va donar llum verda a 13 nous nomenaments que s’havien intentat ajornar per manca de renovació de l’òrgan. "La decisió que al juliol no es farien nomenaments no va ser del president Lesmes, sinó del Ple. El president va proposar que no féssim nomenaments al juliol a la vista que podria haver-hi una renovació imminent, però amb la indicació que si a la volta de l'estiu no s'havia fet, hauríem de reprendre els nomenaments. I això va ser el que vam fer. Estem complint amb el que acordem", ha assegurat Macías.