La decisió del Govern espanyol de participar activament en la defensa del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena davant la demanda presentada per Carles Puigdemont a Bèlgica no agrada a un dels vocals del Consell General del Poder Judicial, que s’hi ha mostrat en contra. Es tracta d’Enrique Lucas, membre del CGPJ a proposta del PNB, que s’ha desmarcat també de l’ampara atorgada pr aquest organisme judicial tot assegurant que implicar-hi l’executiu de Pedro Sánchez “no és el més respectuós que pugui imaginar-se en relació amb la independència del Poder Judicial belga”, segons declaracions recollides pel diari basc ‘El Correo’.

Lucas, que no forma part de la comissió permanent que va aprovar l’empara, se suma així al posicionament contrari que ja va adoptar la magistrada Concepción Sáez -que sí que forma part de la comissió- que va emetre al seu moment un vot particular per desmarcar-se de la decisió presa finalment per set dels vuit vocals que integren l’organisme.

El vocal considera que la figura de l’empara “no està pensada per a defensar els jutges de les actuacions d’altres òrgans judicials, inclosos els estrangers”, i això més enllà de que “estiguin fundades o no les demandes que les motiven”.

Per això mateix considera “inapropiat” que el Govern espanyol utilitzi recursos públics per contractar un advocat a Bèlgica -el mateix posicionament de la campanya a change.org que reclama que Llarena es pagui la defensa de la seva butxaca i que ja supera els 75.000 signants- i també es posiciona en contra que l’executiu Sánchez pressioni les institucions belgues.

De fet, el vocal va intentar, sense èxit, que aquesta qüestió, “donada la seva transcendència”, es tractés en un ple i no en comissió.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat