El govern espanyol estudia contractar un advocat a Bèlgica per defensar la justícia espanyola per la demanda civil que el president Carles Puigdemont i quatre consellers a l'exili han interposat contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Fonts de l'executiu espanyol apunten que aquest és el procediment habitual en aquests casos perquè l'Advocacia de l'Estat no pot actuar fora de les fronteres espanyoles. En tot cas, estaria sota la direcció i la supervisió d'aquest organisme.

Tanmateix, el govern espanyol encara està analitzant quina és la fórmula més adequada per a aquest procediment judicial. En cas de confirmar-se, aquest advocat seria qui compareixeria davant el tribunal belga el proper 4 de setembre i no ho faria Llarena personalment ja que és suficient amb què comparegui un representant legal.

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar dijous un acord que instava els Ministeris de Justícia i Exteriors a adoptar "totes les mesures necessàries" per assegurar "la integritat i la immunitat" de la justícia espanyola. La comissió permanent dels jutges també va acordar donar empara al jutge Llarena.

Els Ministeris de Justícia i Exteriors han començat a treballar i estudien contractar un advocat a Bèlgica que representi l'Estat en la demanda civil presentada per Puigdemont i quatre consellers a l'exili contra Llarena. Els dos ministeris estan estudiant quina fórmula usen després que la comissió permanent del CGPJ els instés a buscar "totes les mesures necessàries" per garantir la "integritat i la immunitat" de la justícia espanyola en aquest procediment obert en un tribunal belga.

De moment, però, la mesura no és ferma i fonts de l'executiu de Pedro Sánchez reconeixen a l'ACN que s'estan analitzant totes opcions possibles.