No és un dia normal al Tribunal Suprem. Ni tan sols és com els de les citacions de nous imputats o els dies que es revisen recursos. Avui hi ha més seguretat tant fora com dins, i més nervis.

Hi ha unitats de la Policia Nacional blindant el carrer Marqués de la Ensenada, on hi ha la porta per on entren els acusats, on es concentra la premsa i, també, els grups de suport.

A dins, nervis, també mentre es prepara l'escrit de processament en què s'especifiquen tots els delictes pels quals s'acabarà jutjant els imputats.

Els primers a arribar han estat el diputat d'ERC Raüll Romeva i les ja exdiputades Carme Forcadell i Dolors Bassa. Jordi Turull i Josep Rull han arribat pocs minuts després de les 10 h. S'han acreditat i els ha rebut al vestíbul del Suprem Francesc Homs, que coordina la defensa dels acusats del PDeCAT, i els ha acompanyat fins a la sala de vistes.

forcadell bassa romeva declaracio suprem   estefania molina

I un quart d'hora abans de la compareixença ha saltat l'alerta: "Rovira no ve". La notícia ha corregut com la pólvora i uns minuts més tard es confirmava la notícia i començava a córrer pels mòbils dels periodistes la carta que Marta Rovira ha escrit per acomiadar-se. Rovira diu que marxa a l'exili. Només té una mesura cautelar aplicada: comparèixer cada 15 dies. Pablo Llarena no va retirar-li el passaport ni li va prohibir sortir del país el 19 de febrer passat, quan la secretària general d'ERC va comparèixer al Suprem com a imputada. 

Marta Rovira va ser diumenge a Madrid. Va visitar Oriol Junqueras a Estremera en el que va ser un sentit comiat davant el llarg temps que trigarien a veure's. Planava l'amenaça i la possibilitat de l'entrada a la presó, però el comiat era per l'exili forçat de la secretària general d'ERC.

Aquesta darrera hora complica encara més la situació de la resta d'acusats que avui tenen la vista per revisar les mesures cautelars i que, a més d'enfrontar-se a l'argument de reiteració delictiva, ara tenen el de risc de fuga.

Mentrestant, a la sala de vistes el magistrat Pablo Llarena ha repartit l'escrit de processament i ha donat dues hores als advocats perquè se'l puguin llegir.

Les vistes amb els acusats per decidir si es revisen les mesures i els envien a la presó, com també una possible resolució d'inhabilitació o de suspensió per exercir el càrrec públic, es faran a partir de les 12.30 h.