El president francès, Emmanuel Macron, visitarà demà dijous la Catalunya Nord i en concret les localitats frontereres del Pertús i el Voló, al Rosselló, segons ha informat el diari L'indépendant. La visita estaria relacionada amb els recents atemptats gihadistes que s'han produït a França, i la necessitat de prevenir l'entrada de terroristes des del sud.

Segons el diari, Macron anirà acompanyat del ministre de l'Interior, Gérald Darmanin.

En les últimes setmanes, França ha viscut terribles atemptats gihadistes. Un professor va morir decapitat el 16 d'octubre a la població francesa de Conflans-Sainte-Honorine, situada a uns 30 quilòmetres de París. Havia fet un debat a classe amb les caricatures de Mahoma que va publicar la revista Charlie Hebdo.

Dies més tard, el 30 d'octubre, un sacerdot ortodox va morir tirotejat a Lió, i altres 8 persones van resultar ferides.

Finalment, el 2 de novembre 4 persones van morir en un atemptat terrorista al voltant d'una sinagoga a Viena (Àustria), tirotejades amb arma automàtica.

Coincidint amb aquesta situació una circular interna dels Mossos d'Esquadra valora "a l'alça" el risc d'atemptat terrorista a Catalunya, després dels episodis recents de França i Àustria, segons ha confirmat l'ACN i ha avançat Nació Digital. La circular demana fer-ne difusió als agents dels escamots i indica que el 'modus operandi' més probable és un atac protagonitzat per una sola persona o un grup reduït d’autors, amb armes blanques o de foc o fent servir vehicles per provocar atropellaments.

No descarta, a més, l’ús de dispositius explosius improvisats, especialment en accions amb armes de foc, que els autors podrien portar a sobre com cinturons o armilles explosives. Per tot plegat demana augmentar l'alerta sobretot als llocs de "principal concurrència pública".

La circular considera "probable" que alguna persona radicalitzada pugui fer algun tipus de proclama reivindicació favorable a les accions de França i Àustria a través de les xarxes socials i subratlla que en dies previs al succés de Viena ja es va detenir una persona que va enaltir l’assassinat de la víctima del primer atac a França, el professor d'història.