L'ofensiva que el Tribunal de Comptes ha emprès contra l'independentisme des de fa anys, intensificada arran de l'últim embat contra una trentena d'ex alts càrrecs per l'acció exterior de la Generalitat durant els governs Mas i Puigdemont, podria seguir ennegrint la imatge de l'estat espanyol a Europa. Com ja ha passat amb l'exili i l'empresonament preventiu dels líders de l'1-O, els implicats estan decidits a iniciar una campanya internacional per "denunciar la repressió econòmica". A Esquerra Republicana ja han fet un pas en aquest sentit, fent arribar un informe a les màximes autoritats i institucions europees

La responsable de la iniciativa és l'única independentista que forma part del Consell d'Europa, la senadora Laura Castel, que ha enviat la documentació a la secretària general, la comissària de Drets Humans i el president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, el Grup d'Estats contra la Corrupció, la Comissió de Venècia i la Comissió Europea Per a l’Eficiència de la Justícia.

"La por" de Sánchez a Europa

Segons un comunicat emès pels republicans, Castel "ha advertit tots aquests organismes europeus de la greu violació de drets humans que comporten les resolucions del Tribunal de Cuentas i de l'impacte directe que les actuacions d'aquest tribunal tenen en el cor d'Europa". La formació que encapçala Oriol Junqueras, que precisament la setmana passada va viatjar al Parlament Europeu, parteix de la base que "l'estat espanyol té por de les resolucions que puguin venir d'Europa". De fet, el mateix dia que Pedro Sánchez va anunciar la seva voluntat de concedir l'indult als presos independentistes catalans en un acte al Liceu de Barcelona, el Consell d'Europa validava un informe que instava el govern espanyol a alliberar-los, retirar les euroordres contra Puigdemont, Rovira i companyia i aturar la persecució política.

El document elevat a les altes instàncies europees exposa que "les institucions espanyoles han estat violant els drets humans de forma repetida, tal com ja han reconegut el Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, múltiples ONGs i, darrerament, la mateixa Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, garant de la democràcia, l'estat de dret i els drets humans".

La plana major de l'independentisme té assumit que l'únic que pot fer moure el govern de Pedro Sánchez en relació amb la causa catalana és veure-s'hi forçat per Europa, com ha passat amb els indults. 

A la imatge principal, Junqueras, Romeva, Forcadell, Bassa i Serret davant del Parlament Europeu a Estrasburg. / M. Puig