Les peces del puzle entre tots els actors que posen cullerada per formar un nou Govern fa que haguem d'ordenar i actualitzar cadascuna de les posicions diàriament. En el centre del tauler està Esquerra i les relacions que manté en paral·lel amb les altres formacions: Junts, la CUP i els comuns. La prioritat, malgrat l'anunci de Pere Aragonès ahir de governar en solitari, continua sent el partit de Carles Puigdemont: "És evident que seguirem negociant amb Junts, ens fan falta els seus vots. El que fem és un exercici de responsabilitat, però el que també fem és dir no a allargar la situació agònica", assegura la portaveu d'Esquerra Marta Vilalta en declaracions a Catalunya Ràdio.

En aquesta línia, també ha anat en les darreres hores una altra veu forta del partit, el vicesecretari general Sergi Sabrià que tanca la porta a tenir consellers en el govern si venen dels comuns i la CUP. Però s'han d'analitzar tots els matisos. A la vegada que descarta un govern de coalició amb aquestes dues formacions, també asseguren que això no implica que tot el govern tingui les cadires assignades només per a ells.

Però el rellotge també condiciona. Queden disset dies perquè es convoquin de forma automàtica unes noves eleccions al Parlament de Catalunya i reiteren que el diàleg és bàsic amb tothom: "Ara ens hem de posar en contacte amb la CUP, els comuns i evidentment amb Junts. No ens aixequem de la taula, el que fem és canviar la proposta, estem arribant al final sense tenir un acord tancat", reitera Vilalta.

Més enllà de parlar, què pot acabar fent-se efectiu? La diputada i negociadora de Junts, Elsa Artadi, no ha garantit els vots al candidat d'ERC, Pere Aragonès, per a la investidura. "Si ara volen passar d'un acord de legislatura a només un acord d'investidura, això s'ha de negociar i aquest acord ha de passar per les bases del nostre partit".

Vilalta però, s'agafa a les paraules d'ahir del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que obria la porta a oferir el vot de quatre diputats per convertir Aragonès en president de la Generalitat. Però ERC ho troba insuficient: "Estem dient des del primer dia que hi ha una majoria independentista. Aquí només falten els de Junts, si només donen quatre ja ens ho explicaran però els volem tots. Fem una investidura el més ràpid possible i seguim negociant", aclara Vilalta.

En definitiva, resumeix el moviment d'Aragonès d'ahir com un "intent per desbloquejar la investidura" ja que consideren que "és urgent i necessari". Tot i les negociacions i els escenaris oberts, no nega la idea final: "La proposta d'ahir que vam fer és la definitiva". Conclusió d'ERC: investir un govern en minoria i a partir d'aquí, sumar actors. Conclusió de Junts: no cediran ni quatre diputats a canvi de res.

Fotografia de portada: la portaveu Marta Vilalta en una imatge de recurs.