Tres setmanes després del cas d'espionatge més greu contra l'independentisme, Pere Aragonès i Pedro Sánchez encara no han tingut una reunió per abordar la qüestió més enllà de la trobada a la reunió del Cercle d'Economia, i tres setmanes després encara no hi ha hagut assumpció de responsabilitats. La ministra de Defensa Margarita Robles està al punt de mira després d'haver justificat l'espionatge, i és per això que els partits demanen la seva dimissió, com ha fet avui la portaveu d'ERC Marta Vilalta: "Com a mínim, qui hauria d'assumir les responsabilitats en forma de dimissió és la ministra Robles", ha considerat, i ha assegurat que a qualsevol estat del món ja hauria estat cessada "de forma fulminant"

Vilalta ha estat molt dura amb la ministra i amb el president Pedro Sánchez, i ha alertat que amb la manca de respostes i explicacions estan demostrant estar disposats "a carregar-se la democràcia" per defensar la unitat d'Espanya: "Els és igual vulnerar drets, de qui sigui, el que passa per davant és la defensa de la unitat d'Espanya. Aquest és el missatge que estan transmetent ara, que per defensar l'Estat tot s'hi val". La portaveu dels republicans, a més, ha acusat la ministra Robles de fer "el mateix discurs que Vox", en tant que els ultres diuen que l'espionatge es queda curt per aturar el moviment independentista. "Calen menys secrets i més transparència, les explicacions amb llum i taquígraf i no a porta tancada", ha dit Vilalta, que ha insistit en què és necessària una reunió entre Sánchez i Aragonès, perquè pot ser "útil i necessària".

 

Cas Borràs

Més enllà del CatalanGate, una altra qüestió que ha abordat Vilalta és la causa de la presidenta del Parlament Laura Borràs per la gestió de la Institució de les Lletres Catalanes. A pocs dies perquè hi hagi novetats sobre aquest cas, comencen a sortir veus dels republicans, que fins ara havien estat molt curosos per no avançar la seva posició sobre si blindaran o no a Borràs, que està a un pas de judici per "abusar" del seu càrrec a la ILC. Ahir la secretària general Marta Rovira, va considerar que Borràs no ha de sacrificar el moviment independentista pel seu cas, i avui la portaveu Marta Vilalta ha assegurat tancar files amb la posició de Rovira, que està exiliada a Ginebra: "ERC està d'acord amb allò que diu Rovira, no ens passa com altres formacions polítiques que es contradiuen entre els seus representants", ha ironitzat en referència a Junts, que es troba en ple procés per canviar lideratges.

Vilalta ha insistit que no avançaran la seva posició sobre què faran en el moment que se li obri judici oral -ja que el reglament del Parlament estableix que se li hauria de suspendre l'escó- però ha considerat que les acusacions a Borràs de prevaricació i malversació no són comparables a altres causes de repressió contra l'independentisme: "Les acusacions a Borràs no són comparables a altres persones perseguides per l'1-O. És una acusació de mala praxi i vinculada al paraigües de la corrupció". Sigui com sigui, Vilalta ha dit que intentaran acordar una resposta consensuada amb Junts i la CUP.

Acord pel català

I de consens no n'hi ha de moment en l'acord pel català, que ja s'ha ajornat fins a tres cops al Parlament a petició de Junts, que després de sumar-se inicialment a l'acord entre PSC, ERC i Comuns per modificar la llei de Política Lingüística, ara han fet marxa enrere i ho condicionen a que hi hagi consens social. Per ERC, el fet que els de Carles Puigdemont s'hagin desmarcat és per les disputes internes: "Les disputes internes d'un espai en concret no haurien d'hipotecar debats del país com és el de la defensa de la llengua catalana, perquè seria irresponsable. Esperem que ben aviat es pugui superar la situació interna de Junts".