Més judicis a la vista. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat avui que ha tancat la investigació contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i tres persones més pel cas dels contractes fraccionats, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En la resolució, el magistrat Jordi Seguí sosté que Borràs va “abusar del seu càrrec” i que hi ha indicis per jutjar-los pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. I ara dona trasllat a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè presenti l’escrit d’acusació, pas previ al judici, després que es presenti l’escrit de defensa.

En la resolució, de trenta planes, el magistrat instructor del TSJC detalla els divuit contractes menors (de 18.000 euros) que Laura Borràs com a directora de la Institució va aprovar per realitzar serveis informàtics al web de la ILC del 2014 al 2017. D’aquest total, en va concedir sis a Isaías Herrero, xifrats en 112.502 euros. També detalla que Borràs i Herrero es coneixien d’abans, en haver treballat tots dos a Hermeneia, un grup d’investigació literari. Borràs i Herrero es van ajudar d'Andreu P.M., en fer factures per a Isaías, i de Roger E.P., responsable de gestió administrativa de la ILC, per executar aquestes actuacions delictives, i els quals també seran jutjats. El magistrat exposa que hi ha correus electrònics on Borràs explica a Herrero com presentar propostes de pressupostos, el qual es presenta amb el seu nom i altres d'encoberts, com a través de la cooperativa Xarxa Integral, la qual guanya alguns dels concursos i va pagar a Herrero uns 22.000 euros. El total dels fons malversats se situen en uns 309.000 euros. Precisament, la resolució del TSJC s’ha fet pública hores després que la presidenta del Parlament i un grup de diputats de JxCat i ERC, acompanyessin la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que avui ha declarat al TSJC com a investigada per l’organització de l’1-O. 

 

Confessió

El cas es va destapar el 2018, quan Herrero era investigat per una altra causa i tenia el telèfon intervingut i parlava amb algú del cas dels contractes de la ILC. En la resolució, es reprodueix la conversa d’Herrero, el qual assegura que té por perquè amb la intervenció de la Generalitat, l’octubre del 2017, pot quedar al descobert la seva actuació. “Tinc una de marrons”, exposava Herrero en una de les converses i detallava que feia per a la ILC “dos pressupostos bons i quatre de no bons”. La Sindicatura de Comptes ja va alertar que no es podien fer contractes seguits amb el mateix proveïdor cada any i el que calia fer era una relació contractual, que Andreu va començar a fer el plec, però Borràs el va desestimar, segons el jutge del TSJC.

El magistrat Seguí conclou que “els fets indiciaris exposats evidencien que Laura Borràs va abusar de les funcions que tenia reconegudes en qualitat de directora de la ILC dictant resolucions injustes en aprovar les adjudicacions dels divuit contractes menors, amb plena consciència que les adjudicacions entraven en contradicció amb les exigències de la legislació reguladora dels contractes del sector públic, ometent una veritable concurrència per tal únicament d’afavorir els interessos d’Isaías, en detriment de la defensa dels interessos generals que havia de defensar”. També afirma que “les comunicacions electròniques mantingudes entre Borràs i Herrero són indicis prou sòlids de la concertació entre ells dos per tal de defraudar la ILC”. Per tot això, el magistrat deixa la presidenta Borràs a un pas de judici.