Molt de soroll, reculades i silencis. L'explosió que va causar dijous passat l'acord pel català entre ERC, Junts, PSC i comuns que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a les escoles, no deixa de ressonar en la política catalana. Primer va ser Junts qui poques hores després de l'acord va recular i va dir que caldria revisar-ho, mentre que els tres altres partits pressionen els de Carles Puigdemont perquè no abandonin el pacte. Ara bé, per ERC, no hi ha dubte. En roda de premsa aquest dimarts Marta Vilalta ha dit que no contemplen de cap manera un escenari de no-acord, i ha subratllat que està convençuda que cap partit es despenjarà de l'entesa: "No contemplem un escenari on algú salti de l'acord". 

Els republicans creuen que l'acord no s'ha explicat bé i que s'ha tergiversat molt, i és per això que asseguren que dedicaran aquestes dies abans no s'aprovi la modificació -prevista per dia 28 d'abril- per explicar-se "més i millor", per intentar convéncer societat civil i entitats, i evitar que el català sigui una arma entre la societat, perquè creu que fa "un flac favor a la llengua i a la cohesió social del país".

Vilalta ha reiterat una vegada més la finalitat de la modificació de la Llei de Política Lingüística, que fixa el català com a vehicular, però també estableix que el castellà és llengua d'ús a les aules. Una maniobra, segons els artífexs de l'acord, per fugir dels percentatges dels tribunals espanyols, ara que hi ha l'embat que imposa el 25% del castellà a les aules catalanes

Contactes

La portaveu dels d'Oriol Junqueras ha dit que hi ha un mes  de marge per debatre-la, ha explicat que faran ronda de contactes amb entitats del país, i que també esperen fins i tot incloure algun nou partit a aquest acord, en clara referència a la CUP. Però els anticapitalistes estan molt lluny de comprar aquesta proposta, i és que avui mateix el diputat Xavier Pellicer ha dit que "l'únic consens" és que sigui retirada. 

Sigui com sigui, Vilalta ha insistit que aquí "ningú vol atemptar contra el català", i que volen desfer els malentesos i tergiversacions que s'han fet. No s'ha mostrat molt partidària de fer gaires canvis perquè considera que el punt de partida ja és bo, però si que ha insistit que es poden fer millores via esmenes. Preguntada per les crítiques de l'expresident de la Generalitat Quim Torra, ha defugit de fer valoracions, però ha alertat que ningú "hauria de caure en la temptació d'utilitzar de forma partidista la llengua per fer desgast polític".