Molestar absolut de la CUP amb el Govern després dels últims moviments. Si fa uns mesos es parlava que els anticapitalistes s'estaven allunyant de l'Executiu -i així es va veure amb la gestió dels pressupostos, que no van rebre el suport dels cupaires- ara ja estan en les antípodes, i comencen a reconèixer públicament el trencament. Les crítiques han anat creixent tant pel que fa a la gestió de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, la negociació amb la comunitat docent pels reclams i protestes contra Cambray, i ara irromp l'acord a quatre bandes per modificar la Llei de Política Lingüística, suposadament per blindar el català i respondre a la sentència del TSJC que imposa el 25% del castellà a les escoles.

"No és només que la CUP s'hagi posat en peu de guerra, sinó que mig país està en peu de guerra contra les seves polítiques i les seves propostes", ha dit el diputat Xavier Pellicer des del faristol del Parlament la tarda d'aquest dimarts, en una roda de premsa on ha acusat l'Executiu d'Aragonès d'haver-se "carregat la majoria del 52%", en especial després que ERC i Junts hagin pactat amb PSC i comuns l'acord que reconeix el castellà per primera vegada en aquesta normativa: "De l'acord d'investidura ja ni en parlem". Preguntat directament sobre si veuen la legislatura esgotada, ha contestat que allò que està esgotat són "les polítiques de fa 15 anys o 20, que són les que està prioritzant l'actual Govern", i ha acusat l'Executiu d'estar "absolutament desconnectat de la realitat" del país, de la seva gent i de les seves necessitats. En aquest sentit ha assegurat que el Govern d'ERC i Junts ha fet seva l'agenda dels lobbys econòmics i s'ha posat d'esquena a les reivindicacions: "Ha llençat a la brossa l'oportunitat del 14-F". 

Ara que ERC, Junts PSC i comuns s'han posat un termini d'un mes per possibles millores a la modificació en base a consensos, la CUP ha assegurat que l'únic consens que entenen és "que la retirin immediatament", i és per això que han cridat a la mobilització el proper dissabte, quan s'ha convocat una manifestació contra aquest acord. En aquest sentit Pellicer ha acusat els quatre partits d'haver negociat un acord "d'esquenes a la comunitat educativa", decisió presa amb "cap tipus de criteri pedagògic", i ha acusat que es deixi en mans dels projectes educatius la presència del català i el castellà a les aules. 

 

Reprovar Cambray

És per això i per les protestes de la comunitat educativa que la CUP ha avançat la moció que presentaran la setmana vinent al ple del Parlament, consistent a reprovar al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, de qui demanen que sigui cessat per no haver estat capaç de dialogar i arribar a acords amb la comunitat educativa. L'escrit també insta a no aplicar la sentència del TSJC del 25% del castellà, i garantir l'aplicació en tots els centres educatius la immersió lingüística "basada en el català com a única llengua vehicular".  Segons Pellicer, Cambray ha demostrat una "incapacitat absoluta" per obrir diàleg amb la comunitat educativa, i és per això que cal el seu cessament "immediat".