La fermesa es dilueix. Si dijous de la setmana passada PSC, ERC, Junts i comuns presentaven amb convenciment un acord per, segons els partits, preservar el català, avui aquest acord té el fre de mà posat. L'ampli rebuig de la societat civil ja va provocar dijous al vespre que Junts reculés d'aquest acord, mentre que els tres altres grups exigeixen als de Carles Puigdemont que no es desmarquin del consens aconseguit per més de 100 diputats. La modificació de la llei de política lingüística s'havia de començar a debatre en el ple de la setmana vinent, van assegurar els grups, però de moment no té data, tot i que el més probable és abordar-ho en la sessió plenària del 28 d'abril. 

Així ho han explicat fonts parlamentàries després de reunir-se la Mesa i la Junta de Portaveus. Han dit que han fixat l'ordre del dia del ple de la setmana vinent, que només durarà dos dies perquè hi ha "poques mocions", i que no s'hi abordarà aquesta proposició de llei per modificar la normativa. Aquestes fonts han detallat que a hores d'ara no hi ha data i que la decisió de no posar-ho al proper ple ha estat un acord dels grups. A banda, la CUP ha demanat fixar per al ple de la setmana vinent la seva proposta de modificació de la LEC, que demana reconèixer únicament el català a l'escola, però els grups ho han desestimat. 

Més enllà de les fonts parlamentàries, des del faristol del Parlament el portaveu dels comuns, David Cid, ha assegurat que l'acord per abordar la proposta dels quatre grups és fer-ho en el ple de després de Setmana Santa, previst inicialment per als dies 26, 27 i 28 d'abril. El calendari que van detallar els grups la setmana passada era entrar-ho a la Mesa d'aquest dimarts, que anés al ple de la setmana vinent i aprovar-ho per lectura única. L'aprovació per lectura única normalment es fa en dos plens, ha recordat Cid, per la qual cosa ha dit que decidiran fer-ho tot junt el dia 28: "Mantenim el calendari i permetem tenir temps per mantenir i preservar aquest acord", ha dit Cid, que ha insistit que la modificació persegueix cobrir les espatlles de l'escola catalana per no haver de complir la sentència del 25% del castellà a les aules, fer del català llengua vehicular i protegir la immersió.

Castellà reconegut

L'acord pel català consensuat entre els quatre grups persegueix, segons diuen PSC, ERC, Junts i comuns, protegir l'aprenentatge del català i el castellà a les escoles sense fixar percentatges, i deixa en mans dels centres moltes de les decisions. És una modificació de la llei de política lingüística en què s'inclou, per primera vegada, el castellà com a llengua d'ús a l'escola, i això és el que més s'ha criticat. Davant les crítiques, Junts va desmarcar-se parcialment de l'acord fins a trobar consensos, mentre que ERC va acusar els de Puigdemont de partidisme. Malgrat les crítiques, ahir la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, es va obrir a fer alguna modificació a través d'alguna esmena.

Mobilitzacions

Enmig de tot plegat ahir vespre es va fer públic que noranta personalitats han signat un manifest contra el polèmic acord, "que no pot ser aprovat perquè constitueix un retrocés amenaçador per al futur de la llengua en un àmbit que és clau per normalitzar-la". Entre els signants hi ha personalitats com Clara Ponsatí, Elisenda Paluzie, Quim Torra i Lluís Llach, i porta per nom Defensem l'escola en català. En l'escrit també apunten que la renúncia, a banda de ser perillosa, seria "estèril i gratuïta", i que no serviria per donar resposta als requeriments judicials de la sentència del TSJC.

A més, aquest dimarts al matí la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha fet una crida a la participació ​el pròxim 2 d'abril en la manifestació convocada pels sindicats de l'educació en defensa de la immersió lingüística. En roda de premsa al Congrés, Vehí ha afirmat que "l'única manera que ERC baixi del pacte que es carrega la immersió és que el dia 2 els carrers estiguin plens".