Quim Torra ha estat així de contundent: "Si hagués estat el president, hauria donat l'ordre de no acatar la sentència del 25% de castellà a les aules". Torra, en una entrevista al programa FAQS de TV3, ha carregat contra l'acord per a la modificació de la Llei de Política Lingüística tancat aquesta setmana per ERC, el PSC-Units i En Comú Podem, que també va rebre inicialment l'aval de Junts, que finalment se'n va distanciar. L'expresident ha reiterat que aquest acord no el representa.

El president Torra ha explicat que, en conèixer el contingut de l'acord l'endemà de la protesta per blindar la immersió, no va entendre res.  A parer seu, la proposta d'acord introdueix l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles, suprimeix el català als nouvinguts, passa la responsabilitat als centres..."Doncs, no", exclama. "Gairebé preferiria que diguessin d'anar a acatar la sentència, potser hi sortiríem guanyant", ha conclòs. Així, ha apuntat que als polítics "se'ls vota per complir amb el que diuen. [...] Si has posat al programa que la immersió no es toca i es blinda, assumeix les conseqüències. Et portar la inhabilitació? Doncs t'hi pot portar. Ho anirem acceptant tot?".

"Desavinences permanents"

En aquest context, Quim Torra ha criticat les "desavinences permanents" entre els partits independentistes i creu que el president Pere Aragonès "ha de fer una reflexió sobre quin recorregut polític té aquesta legislatura". Els partits independentistes, ha apuntat,  no tenen ara la independència com a "objectiu". Ha lamentat que en l'última conferència Aragonès no hagués presentat  "una proposta concreta", amb terminis per a la independència. Ha admès que "fer una proposta compartida per avançar cap a la independència" té "riscos" per a les carreres polítiques, però ha advertit: "Si vols complir un programa independentista dins de l'estat espanyol no acabaràs bé". La taula de diàleg, ha indicat, no té "cap raó ni cap objectiu", i és "retrocés" perquè els partits han acceptat "una treva de dos anys". L'expresident ha defensat que el 27 d'octubre del 2017 "s'hauria d'haver cridat el poble a defensar la república sense por". A parer seu, la línia que s'ha de seguir per assolir la independència és "la desobediència massiva i col·lectiva".

EL PSC i Rufián

Parlant de discrepàncie,s ha explicat que una de les que va tenir sent president amb Carles Puigdemont  va ser pels pactes amb el PSC, com el que JxCat va fer a la Diputació de Barcelona: "El PSC era per mi sempre el meu adversari". També s'ha referit a Gabriel Rufián. Ha qualificat "d'impertinència" i "error gravíssim" les declaracions del portaveu d'ERC a Madrid quan va acusar l'entorn de Puigdemont de comportar-se com "senyorets pensant que eren James Bond" per suposats contactes del cap de l'oficina del president amb el govern rus. "No pots alimentar la caverna amb coses que després poden ser aprofitades, has de ser curós quan pot tenir alguna conseqüència per a algú".