El poble de Vilagrasseta, un agregat al municipi de Montoliu de Segarra a la comarca de la Noguera, és el primer municipi de Catalunya que té una plaça dedicada a l’1 d’octubre.

Aquest dissabte l’ha inaugurada la diputada de Junts pel Sí i presidenta de la comissió d'investigació sobre l''Operació Catalunya' del Parlament, Alba Vergés. L'estrena ha coincidit amb la festa d'homenatge a la gent gran i s'ha fet amb les discrepàncies d'una part dels veïns, que es queixen que la tria del nom no ha estat consensuada. La majoria veuen bé la denominació de la plaça però critiquen que s'hagin hagut d'assabentar de la decisió del consistori pels mitjans de comunicació.

L'alcalde, Vicenç Roig, ha minimitzat la polèmica i ha defensat la iniciativa de dedicar un espai municipal a una data que "és transcendental i ja forma part de la història".

La decisió de batejar la plaça amb el nom d'1 d'Octubre la van adoptar conjuntament tots els membres del consistori, integrat per 4 regidors d'ERC i per un del PDeCAT, que formen l'equip de govern municipal.

Un altre municipi de les comarques de Ponent, Montoliu de Lleida, al Segrià, va ser el primer de Catalunya a batejar un carrer amb el nom de "9 de Novembre", en commemoració del 9-N del 2014.