Nou front judicial. El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha anunciat aquest dimecres que l'entitat independentista ha iniciat l'enèsima ofensiva judicial contra l'Estat, aquest cop en resposta als casos d'infiltració en organitzacions juvenils de l'independentisme per part de les forces de seguretat espanyoles. I és que en les darreres setmanes ja s'ha destapat el cas de l'agent de la Policia Nacional que va aconseguir passar dos anys al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, i l'intent d'infiltració d'un exmilitant de Jovent Republicà per part del Departament de Seguretat Nacional perquè espiés les accions del col·lectiu Batec.

"Avui iniciem un nou front per aturar d'una vegada per totes el joc brut de l'Estat contra les organitzacions juvenils. Demanem als responsables que donin la cara i expliquin amb quines raons i amb quins requeriments judicials s'infiltren de manera il·legal", ha advertit Xavier Antich. Segons ha detallat, amb aquest operatiu l'Estat ha estat responsable d'una vulneració de dos drets fonamentals: el d'intimitat i el d'associació. "Això forma part de la causa general contra l'independentisme", ha afegit, alertant que no hi ha hagut cap cobertura legal per a tirar endavant aquestes infiltracions perquè les organitzacions espiades "són legals i no tenen cap relació amb activitats delictives".

Amb tot plegat, ha situat clarament l'ull de mira d'Òmnium: segons l'entitat, el responsable és el Ministeri d'Interior i el seu titular, Fernando Grande-Marlaska. "Té moltes coses a explicar. Marlaska és una persona amb un bon currículum que acumula set condemnes en ferm del Tribunal Europeu dels Drets Humans", ha dit Antich. Precisament, és aquesta la instància judicial a la qual Òmnium pretén arribar amb la seva estratègia judicial, amb la qual "s'acompanyarà" a les organitzacions juvenils. "Exhaurirem totes les vies per depurar les responsabilitats. Arribarem on calgui per desemmascarar l'Estat i batallarem fins a aconseguir una condemna".

 

L'estratègia: d'un requeriment al TEDH

L'advocada de l'entitat cultural, Marta Garsaball, ha detallat de quina manera s'impulsarà aquesta via judicial. El primer pas ha estat presentar avui mateix un requeriment al ministre d'Interior perquè s'aturi "aquesta pràctica il·legal". "Les actuacions de l'Estat no es poden fer de qualsevol manera. Demanem que aturin aquestes actuacions, que no segueixen cap procediment establert", ha informat. De fet, ella mateixa ha recordat que aquesta mena d'infiltració només pot donar-se en casos taxats i vinculats a la violència organitzada, "com el tràfic il·lícit d'òrgans o la prostitució". Després d'aquest requeriment, Marlaska té només deu dies per contestar, i si no es donen garanties explícites que no hi ha més casos actius i que no es repetirà, és aleshores quan arranca l'estratègia judicial. "Se'ns obre la via del recurs contenciós-administratiu a l'Audiència Nacional, que és on van tots aquests casos. Després podem anar al Tribunal Superior, al Tribunal Constitucional i finalment al TEDH", ha detallat. Amb tot, l'advocada calcula que el procediment podria allargar-se un any fins a arribar a instàncies europees.

El president Xavier Antich ha defensat la validesa d'Òmnium Cultural per acompanyar les organitzacions juvenils afectades. "Som la principal entitat en defensa dels drets col·lectius", ha dit, recordant que ells també han estat víctimes del CatalanGate, l'espionatge a una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista. "Estem aquí per garantir els drets fonamentals i protegir-nos davant les vulneracions d'aquests drets, la defensa dels quals és transversal en la batalla democràtica", ha explicat. En total, una quinzena d'associacions juvenils dels Països Catalans s'han sumat a la condemna dels fets: SEPC, Jovent Republicà, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Federació d'Escoltisme i Guiatge, la JNC, Avalot, Arran, Joventut Comunista de Catalunya, Associació d'Estudiants Progressistes, Batec, la Forja, Eina, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, Joves Demòcrates, Bloc d'Estudiants Agermanat i Mallorca Nova.