Petit gir. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (ERC), ha deixat la porta oberta a ampliar la consulta sobre els Jocs d'Hivern del 2030. Malgrat la decisió inicial d'excloure el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, Vilagrà ha explicat aquest dimarts que "es valoraran tots els escenaris i es parlarà a nivell de Govern". Així ho ha dit la consellera després d'una reunió amb els alcaldes i alcaldesses de la comarca del Ripollès, que ara mantenen viva l'esperança de participar en la consulta. "Havíem pres una decisió d'acord amb uns paràmetres i ara hem de veure com s'articula, ho hem d'estudiar", ha afegit. Per una altra banda, ha destacat la inclusió de Toses, com a municipi on pertany una part de la Molina, a la taula de representació territorial.

Les paraules de Vilagrà arriben el mateix dia que s'ha produït un canvi de parer a Junts. "Continuarem treballant perquè el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès puguin votar", ha dit la portaveu de la formació al Parlament, Mònica Sales. D'aquesta manera, ERC es quedava sola en la posició contrària a l'ampliació de la consulta a les tres comarques. I això que el Govern s'ha manifestat des de fa diverses setmanes a favor de limitar la consulta a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran. "Hi ha un mandat del Parlament que vam votar per consensuar amb el territori la seva participació. La nostra posició és aquesta", ha conclòs Sales.

 

El decret dels Jocs d'Hivern

En qualsevol cas, el Parlament aprovarà previsiblement aquest dimecres el decret que modificarà la llei de consultes populars no referendàries. D'aquesta manera, el Govern podrà convocar la consulta sobre la candidatura als Jocs d'Hivern de l'any 2030. El mateix decret va ser aprovat en el Consell Executiu la setmana passada, que permetrà que el president de la Generalitat promogui i convoqui una consulta simultàniament en més d'un municipi, d'una comarca o d'una vegueria. A més, la modificació arriba després que la CUP hagi decidit avalar el canvi.

Els anticapitalistes no s'havien arribat a posicionar contra la modificació, ja que el diputat Xavier Pellicer va reconèixer que la formació no havia decidit encara com es posicionarien respecte d'aquest tràmit. I és que la CUP ha insistit en la voluntat d'incloure el Solsonès, el Ripollès i el Berguedà a la consulta, motiu que els ha portat a donar suport al decret: és un "pur tràmit" per poder ampliar la votació a les tres comarques. Tanmateix, encara no és clara quin és el plantejament de l'executiu català. Les paraules d'aquest dimarts de Vilagrà únicament deixen la porta oberta, però no l'obren pas. Sembla que encara caldrà esperar per saber com es resol aquesta qüestió.