Si res no canvia, el Parlament aprovarà aquest dimecres a primera hora de la tarda el decret que modificarà la Llei de consultes populars no referendàries, una modificació que permetrà a l'Executiu convocar la consulta sobre la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern. El decret llei va ser aprovat en el Consell Executiu de la setmana passada, i ha de permetre que el president de la Generalitat pugui promoure i convocar una consulta simultàniament en més d'un municipi, d'una comarca o d'una vegueria. La modificació a la Cambra catalana arribarà després que la CUP hagi decidit avalar aquest canvi, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts anticapitalistes a ElNacional.cat.

De fet, la posició de la CUP no havia estat en el 'no' a aquesta modificació. La setmana passada el diputat Xavier Pellicer, des del faristol del Parlament, va reconèixer que no havien decidit encara com es posicionarien respecte aquest tràmit, però va assegurar que els sembla correcte l'aspecte més tècnic de la modificació, en aquesta consulta i en les que puguin venir, i aquest és l'argument al qual s'agafen per explicar ara l'aval a aquest canvi, perquè és un "pur tràmit" per a poder ampliar la votació. Malgrat això els anticapitalistes van insistir en la voluntat d'incloure el Solsonès, el Ripollés i el Berguedà a la consulta, un fet que l'Executiu no ha comprat a hores d'ara, malgrat haver aprovat una proposició dels comuns que demanava escoltar la veu d'aquests territoris afectats indirectament per la celebració d'uns possibles jocs.

PSC i Comuns

Així doncs aquest dimecres s'aprovarà la modificació amb el suport d'ERC, Junts i CUP, mentre que el PSC i comuns ja van explicar la setmana passada que rebutjaven modificar la llei de consultes. El mateix dia que el Consell Executiu va aprovar el decret llei, la portaveu del PSC a la cambra, Alícia Romero, va dir que votarien en contra perquè els socialistes no creuen que la consulta sigui ni tan sols necessària, ja que aposten completament per celebrar els Jocs sense que sigui necessari preguntar l'opinió dels territoris afectats: "Governar és decidir. Si el Govern està d'acord amb la candidatura, ha de tirar endavant la proposta i no fer una consulta que compliqui la mateixa candidatura", va etzibar Romero.

També els comuns es van mostrar contraris a la modificació, però amb diferents arguments. El seu portaveu al Parlament, David Cid, va declarar que votaran negativament perquè la mesura només es fa amb la vista posada en la consulta dels Jocs d'Hivern. Cid va revelar que el seu grup ja es va reunir amb el Govern i que van demanar com a "única condició" per aprovar la modificació que la consulta inclogués tres comarques més: el Solsonès, el Ripollès i el Berguedà. El portaveu dels comuns va lamentar que no hagin rebut resposta de l'Executiu, i també va instar la CUP a plantar-se com faran ells, petició que sembla que ha estat desestimada, finalment, pels anticapitalistes.

La CUP i la plataforma Stop Jocs Olímpics

La posició de la CUP des de l'inici ha estat contrària als Jocs Olímpics d'Hivern, però malgrat això ha insistit que cal incloure tots els territoris afectats en la consulta que farà el Govern. De fet, la formació anticapitalista està completament vinculada amb la plataforma Stop Jocs Olímpics, un espai que critica aquest projecte per ser un "macroprojecte que representa el màxim exponent d’un model socioeconòmic fracassat i depredador dels nostres ecosistemes i que aboca a les veïnes del Pirineu, especialment a les joves, a feines estacionals i mal pagades". La seva cara visible, Bernat Lavaquiol, és regidor de la formació anticapitalista a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, i va protagonitzar una escridassada a Pere Aragonès durant un acte a la Trobada Empresarial Pirineu.