Canvi de parer. La qüestió de la consulta dels Jocs d'Hivern de 2030 segueix planant sobre la política catalana, i ara ho fa en una nova dimensió. Després de diverses setmanes en què el Govern s'havia manifestat a favor de limitar la consulta a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran i en contra d'ampliar-la a les tres comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, ara Junts ha deixat sola Esquerra Republicana per defensar, precisament, que aquestes comarques també tinguin veu en el plebiscit sobre els Jocs d'Hivern.

 

Així ho ha evidenciat avui la portaveu de Junts a la cambra catalana, Mònica Sales, que ha estat clara: "Continuarem treballant perquè el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès puguin votar", ha dit. A més, ha recordat que aquesta aposta senzillament respecta el mandat del Parlament: fa un mes, ERC, Junts, la CUP i els comuns van aprovar una moció que instava l'executiu a "consensuar amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva incorporació a l'àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular". "Hi ha un mandat del Parlament que vam votar per consensuar amb el territori la seva participació. La nostra posició és aquesta", ha afirmat Sales.

La CUP, a favor de la nova llei de consultes

Només uns minuts abans s'ha pronunciat la diputada de la CUP Laia Estrada per defensar novament que el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès s'incorporin a la consulta (una demanda que després Sales ha donat a entendre que també hi donen suport). Però ha desvinculat aquesta proposta de la postura dels cupaires respecte a la modificació de la llei de consultes populars aprovada pel Govern la setmana passada. Estrada ha reafirmat que els cupaires votaran favorablement a aquesta modificació, la qual s'ha de votar aquest dimecres al ple del Parlament, i ha desvinculat les dues qüestions.

"Que no es barregin les coses", ha avisat. "Negociarem quan toqui tant l'àmbit territorial com el tipus de pregunta". Així, ha defensat la postura de la CUP explicant que els sembla bé que es puguin fer consultes "en diferents formats" dels que es permetien fins ara, perquè pugui preguntar-se "comarca per comarca" sense haver de fer-ho a tota Catalunya. Així, els anticapitalistes creuen que, amb la modificació, es podrà consultar la ciutadania sobre altres qüestions d'interès, com el Hard Rock i els Jocs Mediterranis a Tarragona. I ha aprofitat per recordar que la CUP es posiciona en contra dels Jocs d'Hivern, més enllà de l'àmbit en què es realitzi la consulta.

Comuns: "La CUP són còmplices"

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, també s'ha referit avui mateix al debat per aprovar la llei de consultes populars a la cambra catalana, per indicar que és “l'última oportunitat” per aconseguir que el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès també puguin participar en la consulta sobre els Jocs d’Hivern. En aquest sentit, Cid s’ha dirigit directament a Junts i la CUP: “Els emplacem a què donin suport a la participació de les tres comarques a la consulta, que tombin i bloquegin el decret si no hi ha garantia que les tres comarques podran votar”. Pel que fa als anticapitalistes, ha remarcat que comparteixen el mateix objectiu, i que, per tant, haurien de poder posar-se d’acord.

Tot i això, ha titllat la CUP de “còmplices” del Govern per estar disposats a aprovar la modificació de la normativa sense tenir garantida la incorporació de les tres comarques. “No podem donar via lliure al Govern”, ha advertit. I al president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’ha emplaçat a ampliar la consulta: “Si creu que els Jocs Olímpics d’Hivern són un bon projecte, que el defensi al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès”. A més, ha recordat que la cambra catalana, amb el suport d’Esquerra Republicana, Junts i la CUP, ja va aprovar fa unes setmanes la moció que instava l’executiu a fer la consulta en aquestes tres comarques, més enllà de l’Alt Pirineu i l’Aran, advertint que, si no es respecta, s’estaria “incomplint la sobirania del Parlament".