La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, assegura que la proposta del Govern per reformar el delicte de sedició no planteja "cap revisió" de casos de corrupció ni de malversació de fons. "És evident que la corrupció s'ha de castigar i hi ha de caure a sobre el pes de la llei amb totes les conseqüències", ha afegit en una entrevista a RNE. Es tracta, segons ha explicat, "d'acotar l'arbitrarietat" que va introduir la reforma del PP del 2015 en aquest delicte de malversació. "Hi ha una escletxa d'interpretació que volem tancar", ha dit. També ha defensat que els canvis que s'estan impulsant del Codi Penal no es fan pensant en unes persones en concret sinó "en general". La dirigent d'ERC ha fet aquestes declaracions a causa de la polèmica que s'està generant dins el bloc de la investidura on hi ha divisió pel que fa a la reforma de la malversació. Un sector de Podemos està a favor d'abordar la reforma però l'altre, igual que altres grups del Congrés, consideren que podria obrir la porta a rebaixar les penes dels condemnats per corrupció.

Crida a Junts

Vilagrà ha remarcat que abans d'anunciar l'acord per derogar la sedició hi havia dirigents de Junts que en defensaven l'eliminació. Per això ara troba "curiós" i no entén la posició del partit de Laura Borràs i Jordi Turull en contra l'acord. En la mateixa línia, ha assegurat que l'acord amb el govern espanyol per reformar el Codi Penal no es fa "per una persona en concret" en relació amb si la derogació del delicte de sedició i la possible modificació del de malversació facilitaria el retorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. "No ho fem per una persona en concret, ho fem en general, més enllà de defensar i respectar molt el plantejament de cadascú individualment i que les defenses facin la seva feina".

Segons Vilagrà, la reforma pot tenir conseqüències sobre "les persones que van ser jutjades, per als exiliats i per a persones que estan a punt de judici", de manera que ha reiterat que no és una qüestió individual. La titular de la Presidència ha defensat que sempre han apostat per aquesta reforma "al marge de la sentència de l'1-O o de casos concrets", i que així també ho reclamaven des d'Europa. "Pensem en la desjudicialització. El conflicte polític s'ha de dirimir a la política, no als jutjats", ha defensat la consellera, que ha retret les crítiques de Junts a la derogació de la sedició perquè, segons ell, membres d'aquest partit la defensaven.

La taula de diàleg

Finalment, sobre si la reforma del Codi Penal aplana el terreny per a una nova reunió de la taula de diàleg, la consellera ha recordat que a l'última, el passat mes de juliol, ja van acordar que s'havia de celebrar una nova trobada abans d'acabar aquest any. "Ho estem esperant. Estem esperant veure quan pot ser. Es produirà", ha assegurat Vilagrà, que tampoc ha concretat si tindrà lloc a Barcelona, ​​tenint en compte que l'última va ser a Madrid.