La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha defensat aquest dilluns que l'objectiu de la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició és que "torni" a Espanya el president a l'exili Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica des de fa cinc anys, i ha apuntat que la "situació de convivència" a Catalunya és molt millor amb Pedro Sánchez que amb el govern de Mariano Rajoy. En una entrevista a la Cadena Cope, Calviño ha assegurat que l'objectiu de la reforma és alinear el tipus penal amb la Unió Europea perquè afavoreixi l'extradició de Puigdemont. La ministra ha recordat que la sedició "no existeix en altres països", pel que ha advocat per "modernitzar un règim que té 200 anys. "Cal mirar endavant i no tornar a la crispació i el conflicte", ha dit.

La vicepresidenta ha insistit que els condemnats han "de complir les penes", defensant al mateix temps que "el canvi del delicte de sedició no té res a veure amb la rebel·lió, que és igual de rellevant." Preguntada per una reforma en la malversació, Calviño ha assenyalat que és un tema que no s'ha plantejat, encara que ha incidit que no s'expressarà sense saber la qüestió concreta. La vicepresidenta també ha assegurat que no vol tornar a "la gran depressió de 2017", amb referència al referèndum de l'1-O i les seves conseqüències, que va suposar "un enfrontament de catalans i un rebuig a la resta d'Espanya". Així, ha insistit que l'eliminació de la sedició "pot afavorir que en un moment es doni l'extradició" de Puigdemont.

Junts confia en el retorn de Puigdemont

Per la seva part, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, s'ha mostrat confiat aquest dimarts que la justícia europea acabi reconeixent la condició d'eurodiputat del president a l'exili Carles Puigdemont i la "immunitat associada" i que pugui tornar a Catalunya "com qualsevol ciutadà lliure". En declaracions a Ràdio 4 i La 2, Rius ha assegurat que s'està arribant "al final dels procediments" i que aquesta resolució judicial "no hauria de tardar gaire".

El també vicepresident de Junts ha respost així mateix a Calviño, que, ha admès que "l'objectiu" de "tots" és que Puigdemont torni a Espanya i comparegui davant de la justícia". Sobre això, Rius ha reiterat que la voluntat del PSOE és la de "portar Puigdemont i que entri a la presó", i ha indicat que l'expresident "no va marxar a l'exili per una solució personal": "Ha demanat que ningú no negociï un benefici en nom seu". I és per això que ha acusat ERC d'haver "negociat" per Puigdemont i d'haver impulsat aquesta reforma "d'esquena als represaliats", alhora que ha tornat a reivindicar la creació d'"un espai comú independentista" per poder debatre l'estratègia del moviment.