ERC s'aferra a la reforma de la sedició. La portaveu, Marta Vilalta, s'ha desfet de les crítiques que han rodejat aquests últims dies la negociació entre els republicans i els socialistes, i que Junts i la CUP també han escampat. "Convidem tothom a parlar-ne i a debatre-ho, i veuran que les pitjors de les interpretacions que fan no són la realitat, sinó que és al contrari", ha defensat. Segons ha dit, el canvi del codi penal tan sols està fent "més difícil i deixant menys marge" a la justícia espanyola perquè persegueixi l'independentisme.

I és que, per Vilalta, la reforma de la sedició "és un gran pas" que semblava impossible. "No podem banalitzar i dir ara que el que hem aconseguit no era important", ha recriminat a l'independentisme més crític. "Tots els independentistes i demòcrates haurien de celebrar la reforma", ha advertit. I confia que s'assolirà que ningú estigui en una situació pitjor, afegint que es concreten encara més els criteris per aplicar els delictes de desordres públics agreujats.

Ara bé, s'ha obert a estudiar la possibilitat de millorar el redactat del text en el tràmit de les esmenes, i resoldre algunes qüestions del nou delicte de desordres públics agreujats. Això sí, han reconegut que l'acord al qual s'ha arribat amb el PSOE deixa "poc marge" per registrar canvis. Però és que, encara que hi hagués millores en qüestions com la "intimidació" o l'increment de la pena mínima per sobre dels tres anys, Vilalta ha recordat que "qui aplicarà el codi penal és la justícia espanyola", de manera que no existeix "cap certesa" que ho facin de manera justa. Per això, ERC tan sols se centra a "fer més difícil que els jutges" puguin reprimir la dissidència.

La sentència del Suprem, una bona notícia

D'altra banda, la republicana ha reaccionat a l'anunci del Tribunal Suprem, que ha anul·lat la sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya del 10 d’octubre de 2020 que va condemnar quatre membres de la mesa del Parlament per desobediència per haver impulsat les lleis de l’1-O del 2017. Vilalta ha celebrat la decisió, malgrat saber que pels independentistes implicats "no és agradable haver de repetir el judici". "Però la nova composició hauria de poder permetre'ls tenir més garanties i optar a una mica més de justícia, tot i que sabem que com és la justícia espanyola s'aplica de tot menys justícia", ha reconegut. Amb tot, la portaveu d'ERC ha reiterat que el seu objectiu és aconseguir que Carme Forcadell i companyia acabin en l'absolució perquè el que van fer no pot ser mai delicte.