Un jutjat investiga la vulneració del dret de defensa dels interns per la crisi a les presons, el mateix dia que hem sabut que el bloqueig ha obligat a suspendre uns cinquanta judicis. Segons ha informat aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutjat d'instrucció 6 de Figueres (Alt Empordà), en funcions de guàrdia, ha rebut una denúncia d'un advocat pels delictes de vulneració dels drets dels interns i del dret a la defensa. Recordem que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha avisat els funcionaris de presons que la protesta és il·legal perquè "no hi ha vaga convocada".

Tot, "a conseqüència de les accions de protesta dels funcionaris de presons que han dificultat la comunicació dels advocats amb els interns al centre penitenciari de Puig de les Basses (a Figueres), i del trasllat d'aquests a les seus judicials". Davant d'això, el jutjat ha obert diligències prèvies i el TSJC ha aclarit que la denúncia "no es dirigeix contra persones concretes sinó, de forma genèrica, contra aquells que hagin provocat la situació denunciada".

Els advocats catalans i la crisi a les presons

Per la seva banda, el Consell de l'Advocacia Catalana ha recordat que "el legítim dret a la protesta en cap cas ha d'impedir l'exercici del dret a la defensa per part dels professionals de l'advocacia". "Amb tot, el fet que les reivindicacions de les persones treballadores dels centres penitenciaris no estiguin emparades per una convocatòria formal de vaga i la corresponent implantació de serveis mínims, està afectant l'assistència lletrada i de comunicació –tant presencial com per videoconferència- de les persones privades de llibertat amb els seus advocats i advocades a causa de la situació en els accessos i a l’interior de les presons catalanes", ha manifestat la corporació en un comunicat d'aquest dilluns.

Els advocats catalans han insistit que "les persones privades de llibertat sempre han de tenir garantit com a dret essencial el dret a la seva defensa amb plenes garanties". "Per això, lamentem que aquesta situació no pot suposar la suspensió de visites o l'afectació a la conducció de les persones privades de llibertat a les seves compareixences davant dels òrgans judicials", han dit. Finalment, ha exigit a l'administració competent que prengui "totes les mesures necessàries per resoldre aquest conflicte de forma urgent i evitar que en el futur es repeteixi una situació com aquesta, tant pel que fa referència a la seguretat dels professionals dels centres penitenciaris com al lliure exercici d'advocacia".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!