"El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors". Amb aquesta sentència de l'escriptor i filòsof Francesc Pujols ha respost el conseller de Cultura, Santi Vila, davant la presència aquest divendres a Barcelona de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per assistir a l'acte de suport a la candidatura de la diada de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, com ha avançat El Nacional.

Hores abans que comenci l'acte al Caixa Fòrum organitzat per la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes,Vila, que hi assistirà, ha expressat públicament el malestar del Govern davant el que considera un intent de "instrumentalització" de la festa cívica i cultural catalana per excel·lència per part de la vicepresidenta espanyola. "A les portes de la diada de Sant Jordi aquestes instrumentalitzacions tan indelicades val la pena que es contestin amb claredat", ha declarat el conseller a diversos mitjans.

Vila ha expressat el suport del Govern a la candidatura de Sant Jordi com a patrimoni de la Unesco en tant que "projecte molt important i transcendent". Però ha expressat "sorpresa" pel fet que no hi hagi camp compromís pràctic per part de l'executiu del PP "més enllà de les formes" davant la situació que s'està vivint a Catalunya. "Confio que més enllà de la formalitat, de la correcció de venir hi hagi compromisos reals i respostes polítiques a la situació que vivim", ha remarcat Vila.

En les últimes hores s’ha incrementat el malestar en un sector del món editorial per la situació creada. La número dos de Mariano Rajoy ha aprofitat per intentar donar oxigen a la fallida Operació Diàleg amb una mena d’Operació Sant Jordi. L’editora de La Campana, Isabel Martí, ha dimitit de la junta de l’Associació d’Editors per la presència de Santamaría a l’acte. I el Govern ha decidit a última hora enviar a l'acte el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, per evitar que la número dos de l'Executiu espanyol acapari el protagonisme.