La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, haurà de compartir protagonisme aquest divendres al CaixaFòrum en l’acte de suport a la candidatura de la diada de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Finalment, el Govern de la Generalitat ha decidit que també hi sigui, a més del conseller de Cultura, Santi Vila, el seu vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, segons han confirmat a El Nacional fonts de l'Executiu català.

La presència del número dos del Govern i líder d’ERC, decidida a última hora, contribuirà a equilibrar políticament i institucionalment l’acte organitzat per la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes, que havia de presidir Santamaría després que la vicepresidenta aprofités una invitació cursada al ministeri de Cultura, com ha avançat El Nacional.

En les últimes hores s’ha incrementat el malestar en un sector del món editorial per la situació creada. La número dos de Mariano Rajoy ha aprofitat per intentar donar oxigen a la fallida Operació Diàleg amb una mena d’Operació Sant Jordi. L’editora de La Campana, Isabel Martí, ha dimitit de la junta de l’Associació d’Editors per la presència de Santamaría a l’acte.

Des del Govern s’havia considerat una “operació política” el nou desembarcament de la vicepresidenta espanyola a Catalunya en plena festa del llibre i de la rosa i en el tram final del procés independentista. La incorporació de Junqueras a l’acte, en l’últim minut, segons les fonts consultades, curtcircuita el moviment de la Moncloa i ha de servir per asserenar els ànims d’una part dels editors.