La denominada Operació Diàleg va fer figa però Soraya Sáenz de Santamaría no s’arronsa. Aquest diumenge se celebra Sant Jordi i, hàbilment, la vicepresidenta del Govern espanyol ha aprofitat una escletxa, una invitació cursada en origen al Ministeri de Cultura, segons ha sabut El Nacional, per presidir un acte a Catalunya de la màxima rellevància cultural.

La Cambra del Llibre, que presideix Patrici Tixis, i el Gremi de Floristes, que encapçala Joan Guillen, han convocat aquest divendres el món de la cultura a l’acte en suport de la candidatura de la diada del llibre i la rosa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

A l’acte, que se celebrarà al CaixaForum,  també hi serà el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila; però és la número dos de Mariano Rajoy qui n’ostentarà el lloc de màxima rellevància, la presidència.

No serà la primera vegada que Santamaría viatja a Catalunya en ple Sant Jordi. Però el contrast amb l’anterior visita, el 2014 -a la imatge-, és notori. En aquella ocasió gairebé es va fortificar a la Delegació del Govern central, on, acompanyada de la llavors delegada Llanos de Luna, i del seu fidel secretari d’Estat José Luis Ayllón, la vice va celebrar una reunió amb membres del sector editorial. Li van regalar dues roses i un llibre quadrilingüe: Tot el que cal saber sobre la literatura catalana, editat en català, castellà, anglès i alemany.

El 2014 era l'any de la consulta del 9-N, ja processada, jutjada i condemnada per la justícia espanyola. Però tres anys després, el procés independentista entra en el tram decisiu -ara sí que va de veres- i no s’hi val a badar. I Soraya, encara que ho negui, també està en campanya, com el seu partit a Catalunya. Per descomptat, Xavier García Albiol no accepta el referèndum independentista, si bé, ha programat desenes d’actes per defensar el no.

Com es va 'colar' Santamaria?

En principi, la presència de Santamaría al CaixaForum no estava prevista. La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes van informar primer de la iniciativa per impulsar la candidatura de la festa de Sant Jordi al conseller Vila i, van convidar a l’acte el Govern i el ministeri de Cultura, que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo. Després d’un temps de silenci de Madrid, se’ls va comunicar que seria Santamaría qui assistiria.

Un cop confirmada l’assistència de la vice, els promotors de la candidatura, segons les fonts consultades per El Nacional, van contactar de nou amb el Govern per suggerir que hi assistís el president, Carles Puigdemont, pel fet que s'hagués elevat el rang de la representació del govern de l'Estat. L’Executiu català va valorar que fos el vicepresident, Oriol Junqueras, qui finalment hi anés -a més del conseller Vila-, però aquesta opció sembla que s’ha descartat en les últimes hores.

El mateix dia que el govern Puigdemont-Junqueras ratificarà en un acte solemne a Palau el compromís amb el referèndum independentista, i en vigílies de Sant Jordi, la gran festa cívica de la cultura catalana, Santamaría podrà reivindicar per al govern del PP el suport de l’Estat a la candidatura, la qual cosa és de fet preceptiva perquè la Unesco l’accepti.

La Cambra del Llibre agrupa els gremis d’Editors -del qual forma part l’Associació d’Editors en Llengua Catalana-, de Llibreters i distribuïdors, entre d’altres. Patrici Tixis presideix la Cambra i el gremi d’Editors. És director de comunicació del Grup Planeta, el gegant editorial amb vincles estrets amb el PP.

Dimissió d'Isabel Martí

Fonts del Govern han expressat el seu respecte a les decisions de les entitats promotores de la candidatura, però han remarcat el caràcter cívic i festiu, i, per tant, no polític, que sempre s’ha volgut donar a la diada de Sant Jordi a diferència de l'Onze de Setembre. “Sant Jordi és la festa de la gent i dels llibreters”, han remarcat. Per això, entenen que la presència de Santamaría respon a “una operació política”. “Si no hi hagués procés no vindria”, afegeixen. 

És tan evident l'intent de remuntada del Govern espanyol a la porteria del sobiranisme en ple Sant Jordi, i després del nimi resultat de l’Operació Diàleg, que el nou desembarcament de la vicepresidenta fins i tot ha provocat una crisi en un sector de les entitats organitzadores de l’acte. L’editora Isabel Martí, responsable de La Campana, ha dimitit del càrrec a la junta directiva de l’Associació d’Editors, de la qual forma part la seva editorial, arran de la invitació a Santamaría, segons ha sabut aquest diari. En les últimes hores s`ha estès el malestar entre els editors, segons diverses fonts, davant el calat de la maniobra de la Moncloa en ple Sant Jordi.

Presència "constant i intensa"

No consta que l’Executiu espanyol atorgués igual rellevància a la resta de manifestacions culturals catalanes candidates al reconeixement per part de la Unesco: la Patum de Berga, els castells, i les Festes de Foc dels Pirineus. Però, de fet, ni la mateixa Santamaría ha amagat en declaracions públiques la significació política de la seva visita.

“Aquesta és una mostra més que la presència del Govern a Catalunya és molt constant i molt intensa”, va dir Santamaría dimarts en una entrevista a RNE. La número dos de Rajoy va justificar el suport a la candidatura de Sant Jordi davant la Unesco en tant que “bon homenatge al llibre i al que la llengua espanyola i la llengua catalana han fet per la cultura a nivell mundial”.

De l’Operació Catalunya, que pretenia estrènyer la interlocució del govern del PP amb la societat civil catalanes al marge del govern de la Generalitat, a l’Operació Sant Jordi, per afermar posicions al món editorial. La setmana que ve serà el moment de l’Operació Jocs Mediterranis de Tarragona, on la vicepresidenta es desplaçarà per firmar diversos convenis.