El ministre d'Educació, Cultura i Esports Íñigo Méndez de Vigo ordenarà que la Generalitat retiri un recurs que aquesta havia presentat contra la interlocutòria del jutge, on s'autoritzava l'ús de la força per al trasllat dels béns de Sixena des del Museu de Lleida. Segons ha exposat el portaveu, els funcionaris de la conselleria havien interposat el recurs sense el seu "coneixement i consentiment". Així les coses, el ministre ha matisat que "així funciona l'administració", és a dir, que recórrer totes les providències judicials seria una praxi habitual —i no prevaricació—.  

El recurs en qüestió no fa referència a les càrregues dels Mossos a les portes del museu català, on es van aplegar manifestants indignats pel trasllat. És relatiu a l'autorització expressa que va fer el jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca perquè la Guàrdia Civil entrés de matinada a recollir els 44 béns del Monestir de Sixena i els retornés al "lloc d'origen". Segons ha considerat el portaveu, el recurs no tenia "cap sentit" perquè buscava la "preservació de les obres". El delegat del govern espanyol Enric Millo ha afegit a Barcelona que la decisió va ser necessària per "agilitzar" el procés. 

Així les coses, l'executiu central manté el recurs que De Vigo sí que va autoritzar la conselleria a presentar, en relació amb el trasllat dels béns de Sixena. "Per no generar indefensió a la Generalitat, vaig deixar que els serveis jurídics recorreguessin la decisió. A més, la interposició del recurs no paralitzava la decisió", ha explicat durant la roda de premsa. Aquest mateix recurs ha estat tombat al jutjat de primera instància i a l'Audiència Nacional, de manera que passarà al Tribunal Suprem, on restarà a l'espera que els magistrats es pronunciïn —amb probabilitat que ratifiqui les decisions anteriors—.