Pedro Sánchez ha tingut una setmana gairebé rodona. El president espanyol està pletòric. La dreta es cou en la seva pròpia salsa i ha eliminat tota dissidència interna. Una autopista directa cap als indults.

 

El diumenge, Colón. No només eren una colla de freaks, com el del cap de toro. És que fins i tot eren la meitat que fa dos anys. Fracàs estrepitós de la dreta als carrers, també amb les taules de firmes del PP. I enmig de tot això, Isabel Díaz Ayuso dient de les seves, com si estigués al programa de Bertín Osborne Mi casa es la tuya. Implica el Rei en els indults i crea molt mala maror entre els seus.

També diumenge, Susana Díaz derrotada a les primàries del PSOE andalús. Pedro Sánchez li ha fet el llit, promocionant l’alcalde de Sevilla amb tots els mitjans possibles. El mateix Sánchez que també ha aconseguit fer callar les veus internes crítiques contra els indults. Tant que l’extremeny Guillermo Fernandez Vara va ser escridassat a Mérida justament per defensar la mesura de gràcia. Unes setmanes abans s'hi havia posicionat contra.

Seguim. Dimarts, el PP no té millor idea que portar al Congrés una moció contra els indults. Ningú al volant a Gènova. Els números són el que són. Marcador final: el Congrés acaba avalant de facto els indults. Tret per la culata. Com les taules de firmes, que queden molt lluny de les xifres de l’Estatut.

Dimecres, la presidenta de la Comissió Europea es desplaça fins a Madrid. Malgrat l’oposició que ha fet la dreta al pla de recuperació espanyol, Espanya és el segon país en rebre l’aprovat d’Ursula von de Leyen. Tots dos compareixen amb aspectes triomfant. Només aquest any arribaran 19.000 milions d’euros de Brussel·les.

Dijous, Cercle d’Economia a Barcelona. L’empresariat català avala també els indults. Ho fa fins i tot davant Pablo Casado, que no sap on amagar-se. S’hi suma el president de la CEOE, la principal patronal espanyola. I fins i tot l’estament eclesiàstic, amb els bisbes catalans. La dreta i els tribunals, valgui la redundància, es queden sols.

Tot està a punt. Autopista directa cap als indults. La dreta, barallada i desdibuixada, li ha fet la feina. Aquest dilluns, Sánchez tornarà a Barcelona, aquest cop per a un gran acte al Teatre del Liceu davant 300 convidats de la societat civil catalana. Molta expectativa. Tot apunta que els indults podrien veure’s ja aquest dimarts al Consell de Ministres.

Però aquesta setmana també és la del passeig ridícul de mig minut i 20 metres amb Joe Biden. Després de dies previs passant fins i tot l’ordre del dia de la suposada reunió. Una bona metàfora del problema que té La Moncloa amb la generació d’expectatives desmesurades i la connexió amb la realitat. No sempre cau dempeus. I el mateix podria passar a Catalunya, si confia que amb una conferència al Liceu i nou indults ja haurà resolt el conflicte català. Per a l’independentisme, és només la condició de possibilitat. El pròleg. Sánchez haurà de decidir si Catalunya és Biden o Von der Leyen. Si són focs d'artificis o realment hi ha una feina darrere.