El monotema ho impregna tot al Congrés dels Diputats: els indults als presos polítics independentistes. Avui, després de Colón i de les taules de firmes, el PP ha portat a debat una moció contra la mesura de gràcia, que ha naufragat estrepitosament, com era d’esperar. La triple dreta s’ha quedat sola fent escarafalls. El govern espanyol ja disposa d’un doble fracàs: el de la manifestació de diumenge i el del ple d’aquesta setmana. Ara falta per esclarir quan aterren a la taula del Consell de Ministres.

La moció es votarà aquest dimecres, però els blocs han quedat novament definits. A una banda, el favorable als indults, des del PSOE i Unidas Podemos fins als partits independentistes, nacionalistes i sobiranistes. A l’altra banda, la triple dreta del PP, Vox, Ciutadans i els seus petits aliats parlamentaris. La moció dels populars sortirà rebutjada per una majoria ben sòlida.

L’encarregat de presentar la moció ha estat el diputat Carlos Rojas, que no s’ha estalviat qualificatius, arribant a dir que si es concedeixen els indults serà “en frau de llei”. El parlamentari popular ha parlat de “consternació a tot el nostre país” i ha dit que “ningú no entén el president del govern i que “tota la societat” ho viu amb “indignació”. I ha reblat el seu missatge: “Per als qui delinqueixen i diuen que ho tornaran a fer no hi ha indults que valguin. Llei, Constitució i justícia”.

Però en hiperventilació el PP no ha pogut superar a Vox, que justament li ha retret on era mentre governava. El diputat i advocat Javier Ortega Smith li ha replicat que no estan “legitimats” per a portar aquesta moció, tot i que hi votaran a favor. I fent gala que en dreta dura no els superen, ha presentat una esmena a la moció per reformar el Codi Penal: que no sigui necessària la “força” per a la rebel·lió ni el “tumult” per a la sedició. Ortega Smith ha acabat amb una advertència a l’independentisme: “Ho tornarem a fer. Els tornarem a asseure al banc dels acusats”. El diputat de Ciutadans, Edmundo Bal, també ha fet molts escarafalls, acusant Pedro Sánchez de “posar de genolls tota una nació”.

La resposta de l’independentisme ha estat contundent. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha ironitzat que “el senyor Tejero es va penedir un munt” i ha recordat com el govern Aznar, en un sol Consell de Ministres, va indultar fins a 1.328 persones. “Saben quants escarafalls va haver-hi? Zero. Perquè havien robat. Perquè eren dels seus”, ha etzibat a la dreta. Per la seva part, Míriam Nogueras, portaveu de Junts, ha avisat la dreta que “aquest sentiment d’odi els està podrint i podreix tot allò que toquen”, però també ha avisat els socis de viatge que els indults no són la solució. I Ferran Bel, del PDeCAT, ha subratllat que els presos polítics “tenen més dignitat i integritat política que qualsevol dels qui estem aquí”.

Els partits bascos també han sortit en defensa dels indults als presos polítics. El diputat del PNB Mikel Legarda ha reivindicat que ara són “temps de fer política, d’exercir el dret de gràcia i d’iniciativa legislativa del govern espanyol”. Si bé els indults “no solucionaran el procés”, ha sostingut que “retiraran obstacles”. En nom d’EH Bildu, Jon Iñarritu ha tirat d’hemeroteca, recordant el cas del torturador d’Intxaurrondo que va ser indultat en dues ocasions. Ha reclamat una “negociació de bona fe” i la fi de tota la repressió.

I què ha dit el govern espanyol a tot això? El diputat socialista Felipe Sicilia s’ha centrat més a atacar el PP per la seva inacció i per no tenir cap mena de proposta per a Catalunya. Per això ha defensat que “si el que van fer no va funcionar, deixin aquest govern poder iniciar un nou camí”, basat en un diàleg “des de la llei i els gestos per a facilitar un possible acord”. Per la seva part, Joan Mena, dels comuns, ha parlat d’un “canvi d’etapa” i de “vents de canvi a Catalunya”.