Barbados s'ha deslliurat fa poc de la corona britànica. La setmana passada aquesta nació caribenya es va constituir com a república i va tallar tots els els vincles imperials 400 anys després de l'arribada de vaixells anglesos. Es tracta de la primera vegada en tres dècades que la reina Elisabet II és destituïda com a cap d'Estat. Tot i que molts territoris es van independitzar després de la Segona Guerra Mundial, el seu regnat encara abasta més de 15.000 quilòmetres. Quins remots territoris encara estan sota la seva corona?

La majoria d'indrets es troben a Amèrica Llatina, més concretament al Carib. En són exemples Antiga i Barbuda, les Bahames, Belize, Granada, Jamaica, Sant Cristòfol i Neus, Santa Llúcia i Sant Vicent i les Grenadines. Però no tot són petits territoris enmig de l'oceà, sinó que també és la monarca de grans països com el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda.

En total, és sobirana de quinze llocs i això cal sumar-hi els anomenats "territoris britànics d'ultramar", que no es van independitzar i també estan sota la seva corona: les lles Malvines/Falklands, Anguilla, les Bermudes, les Illes Verges Britàniques, les Illes Caiman, Montserrat i les Illes Turks i Caicos.

Quin poder hi té?

Tot i això, en la majoria d'aquestes nacions hi ha una monarquia constitucional i, per tant, el paper de la reina Elisabet II com a cap d'Estat d'aquests països és simbòlic i representatiu. La seva figura depèn del sistema legal vigent aprovat per les autoritats de cada estat.

isabel ii balmoral agosto 2021 europa press

EuropaPress

Però el seu regnat trontolla en algunes d'aquestes nacions, ja que els ciutadans hi troben poc sentit. Un exemple és el de Jamaica, on el seu governador Patrick Allen, va proposar aprovar una esmena constitucional "per reemplaçar a la seva majestat la reina amb un president no executiu com a cap d'Estat".

Els precedents

L'últim cop també va passar el mateix va ser l'any 1992, quan Maurici va proclamar la república. Guyana ja ho va fer el 1970; Trinitat i Tobago, el 1976; i Dominica, el 1978. 

Ara, Barbados podria ser un precedent per molts d'aquests territoris. De fet, des de la casa reial britànica ja han assumit que aquest canvi pot estimular la discussió de propostes similars a altres antigues colònies britàniques que tenen la reina com a sobirana. A més, com ja ha demostrat Barbados, l'eliminació dels últims vestigis d'un sistema colonial que va arribar a estendre's per tot el món no tindria cap impacte directe sobre l'economia o les relacions comercials.

Príncipe Carlos y Presidenta de Barbados Sandra Mason Europa Press

El princep Carles i la presidenta de Barbados, Sandra Manson / Europa Press