El Congrés dels Diputats ha posat avui en marxa una subcomissió per analitzar la regulació del cànnabis a Espanya. De moment, tot i que alguns partits han anat més enllà i han demanat legalitzar totalment la marihuana, només s’estudiarà el seu ús medicinal. S’espera que de cara a finals de maig els experts presentin un informe que després passarà a votació parlamentària. En cas de ser aprovat, l’estat espanyol seguirà així els passos de la majoria de països europeus i grans potències com el Canadà, on ja fa anys que aquesta herba està regulada amb finalitats terapèutiques. Què pot passar aquí?

 

L'Observatori Espanyol del Cànnabis Medicinal, el principal impulsor d’aquesta proposta, ha assegurat públicament que confien que la proposta tiri endavant de cara a l’estiu. Segons han explicat, la majoria de formacions polítiques els han afirmat veure amb bons ulls la regulació del cànnabis medicinal, amb excepció de la ultradreta de Vox. Al Partit Popular hi ha veus dispars, mentre que el PSOE, que a l’inici no ho veia clar, cada cop és més favorable al sí. Així doncs, amb el suport assegurat de petites formacions com el PNB o ERC, els socialistes i de Ciutadans (que sempre han estat ferms defensors), la llei tiraria endavant independentment del que votés la dreta espanyola.

La regulació, oberta

Tot i que molts països veïns han aprovat la regularització, la clau ara serà de quina manera ho farà Espanya. L’informe haurà de definir qui podrà accedir al cànnabis medicinal i en quines condicions. Des de l’OECM demanen, a més, que s’aprovi l’ús de preparats específics per a cada pacient, com olis i cremes. També caldrà establir qui serà l’encarregat de dispensar la marihuana. 

La subcomissió del Congrés escoltarà legisladors en matèria de sanitat de països on ja està regulada i investigadors, sanitaris i juristes que han participat en la creació d’aquestes lleis. A més, l’OECM també exigeix que hi participin pacients que en sortirien beneficiats per exposar la seva situació.

marihuana unsplashUnplash

ERC i Podem van més enllà

Paral·lelament a això, ERC i Unides Podem van proposar aquest setembre una proposta de llei per legalitzar el consum de marihuana a tot arreu on es pot fumar tabac. És a dir, la idea seria poder fumar cànnabis a les propietats privades i a la majoria d'espais a l'aire lliure. Els republicans creuen que legalitzar la venda i el consum de marihuana posaria fi a les màfies i el mercat negre. El partit vol utilitzar una nova legislació per a crear un accés a aquesta droga regulat i menys perillós. Tanmateix, el projecte d'ERC no es limita a tractar la legalització i el consum del cànnabis, sinó que inclou recursos per lluitar contra les addicions i conscienciar dels efectes adversos. 

Un altre objectiu de la proposta de llei és desestigmatitzar les persones que fumen marihuana, sigui per motius recreatius o medicinals. Seguint la línia d'altres països que han optat per regular el consum de cànnabis per tal de controlar la seva circulació.