Esquerra Republicana de Catalunya porta al Congrés dels Diputats aquest dimarts una proposta de llei per legalitzar el consum de marihuana a tot arreu on es pot fumar tabac. És a dir, es podria fumar cànnabis a les propietats privades i a la majoria d'espais a l'aire lliure, segons avança RAC1 i ha pogut confirmar ElNacioncal.cat. 

Els republicans pretenen que la seva proposta de llei legalitzi la venda i el consum de marihuana per posar fi a les màfies i el mercat negre. El partit vol utilitzar una nova legislació per a crear un accés a aquesta droga regulat i menys perillós. El projecte d'ERC no es limita a tractar la legalització i el consum del cànnabis, sinó que inclou recursos per lluitar contra les addicions i conscienciar dels efectes adversos. 

Un altre objectiu de la proposta de llei és desestigmatitzar les persones que fumen marihuana, sigui per motius recreatius o medicinals. Seguint la línia d'altres països que han optat per regular el consum de cànnabis per tal de controlar la seva circulació.

 

Produir per consumir 

La proposta de llei d'Esquerra recull que l'únic cànnabis que es podria aconseguir és aquell que un mateix cultives. La llei especifica que cada ciutadà tindria un màxim de sis plantes a casa, de les quals es preveu una producció de 480 grams anuals. 

Seguint aquesta lògica, la proposta dels republicans limita la venda de marihuana a les farmàcies, sota indicació mèdica, i a les botigues especialitzades en cultiu de marihuana, on només es podrien adquirir les llavors. 

El projecte de Podem

L'interès per la regulació del consum de cànnabis volta pels passadissos del Congrés. No només ERC s'ha exposat a favor d'una regulació que faciliti i desestigmatitzi el consum, també ho han fet Unides Podem. El passat divendres van anunciar que per a principis d'octubre tindrà "llesta" la seva llei per a la regulació de l'ús del cànnabis "en persones adultes", un text que busca despenalitzar el cultiu i la tinença d'aquesta substància, i que confia que es pugui aprovar després d'incorporar aportacions d’altres grups parlamentaris i de la societat civil.

L'objectiu del partit morat és "dotar de seguretat jurídica a una realitat ja existent", com és l'existència d’"alternatives al mercat il·lícit", en referència a l'autocultiu i la tasca de les associacions, així com "solucionar" els efectes negatius que té el mercat il·lícit del cànnabis.

Tràfic de marihuana a Catalunya 

En l'actualitat Catalunya s'ha convertit en el principal punt de tràfic de marihuana de tota Europa, segons els Mossos d'Esquadra. Els grups criminals dedicats al cultiu i el tràfic d'aquesta droga ha proliferat arreu del territori els darrers anys, principalment pels buits legals que hi ha actualment. 

 

Imatge principal: Diferents tipus de marihuana / Efe