El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va admetre implícitament que el president Carles Puigdemont no hauria comès cap delicte de malversació de fons públics en relació amb el referèndum d'independència de l'1 d'Octubre. 

"No es va dedicar ni un sol euro del FLA al referèndum il·legal que suposadament d'havia de celebrar a Catalunya", va afirmar Rajoy el 7 de febrer passat. El president espanyol va ser interpel·lat pel líder de Ciutadans (Cs), Albert Rivera sobre el finançament del referèndum català a la sessió de control al govern espanyol celebrada al Congrés dels Diputats.

Les declaracions de Rajoy en seu parlamentària són especialment significatives, atès que qüestionen d'arrel l'acusació de malversació, per la qual, i al costat de la de rebel·lió, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha processat el president Carles Puigdemont i altres membres del seu Govern.

A continuació facilitem el vídeo de la sessió parlamentària, en versió original en castellà i amb subtítols en anglès i alemany.

En l'euroordre que ha cursat per a l'entrega a Espanya de Puigdemont, empresonat a Alemanya en espera de la decisió judicial, Llarena ha marcat la casella de "corrupció" per facilitar l'entrega, atesa la falta d'equivalència exacta dels delictes que se li imputen a Espanya amb els que contempla el Codi Penal alemany.     

En la interpel·lació a Rajoy, Rivera va recordar que el mes d'agost, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va afirmar que no es destinaria ni un cèntim del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per finançar el procés o el referèndum. Montoro és l'home que, a la pràctica, té el control dels comptes catalans fins i tot des d'abans que la Generalitat fos intervinguda amb el 155 arran de la declaració d'independència.

El FLA és un fons estatal creat el 2012, en plena crisi, a través del qual les autonomies reben diners prestats per pagar els deutes amb bancs i entitats financeres i assegurar els serveis bàsics.

Rivera va preguntar a Rajoy sobre el fet que la fiscalia i el titular del jutjat número 13 de Barcelona que investiga el referèndum atribuís del tot o en part el finançament de l'1-O a diners provinents del FLA.

Ni un sol euro del FLA per al referèndum

Rajoy va negar, de manera taxativa, que s'hagués dedicat ni un sol euro del FLA al referèndum. Rivera va insistir que si en el cas que el jutge demostrés el contrari, fent referència a uns suposats informes que demostrarien l'ús de diners del fons estatal al referèndum, quin membre del govern espanyol hauria de dimitir. "No hi ha cap informe que ho digui", va respondre Rajoy. No obstant això, el líder del PP va convidar el president de Cs a presentar els documents al govern espanyol o als tribunals si els té.