S'ha Acabat es defineix com l'"única associació jove constitucionalista de Catalunya", i és precisament aquesta associació la que ha comportat una protesta aquest dimecres al matí a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Un grup nombrós d'estudiants de la UAB s'han concentrat a la plaça principal del campus per rebutjar la presència d'una carpa de S'ha Acabat i han fet caure l'estructura. Els manifestants cridaven lemes com "Fora feixistes de la universitat".

La paradeta de S'ha Acabat ha aparegut aquest matí, l'endemà que l'associació anunciés el seu "retorn". "Tenim una gran notícia, hem tornat", explicava en un vídeo una de les membres de l'associació espanyolista. 

Al vídeo, compartit a través de les seves xarxes socials, l'associació assegura que el seu retorn es deu a "les declaracions de la consellera Gemma Geis en favor del separatisme i de la no neutralitat ideològica a les aules". Per tot això, afegeixen, "venim per reivindicar que la llengua no ha de ser una imposició, ha de ser un dret a la llibertat de cada un per escollir parlar català o castellà".

Què va dir el Govern?

La indignació de S'ha Acabat sorgeix de l'acord entre el Departament de Recerca i Universitats i el sistema universitari català per vigilar que les assignatures s'imparteixen en la llengua que recull el pla docent de l'estudi oficial, que es fa públic abans que els estudiants es matriculin. La consellera Gemma Geis, que va presidir la reunió, va subratllar el "compromís" de garantir els "drets lingüístics" dels estudiants i el professorat i d'assegurar el manteniment de la llengua de docència de les assignatures "durant tot el curs". Així, es va acordar que les universitats faran informes semestrals que lliuraran a l'executiu on es recolliran les incidències que hi hagi sobre canvis en la llengua de docència, així com les causes i les motivacions.

Geis va assenyalar que d'aquesta manera es podrà fer una radiografia "clara, real i serena" de l'abast de les afectacions existents i de les seves causes, així com del compliment de la llengua de docència a les universitats. "Tenir la màxima informació ens permetrà incidir en polítiques pròpies per garantir els drets lingüístics de la comunitat universitària", va afegir la consellera.

Cs i PP ho denuncien

Al seu torn en el ple sobre la covid, els líders de Ciutadans i el PP, Carlos Carrizosa i Alejandro Fernández, han denunciat els fets i han demanat al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que s'interessés i ordenés als Mossos actuar. Fernández ha criticat que no ho hagi fet i ha anunciat que analitzaran jurídicament les responsabilitats que se'n puguin derivar, tant per part del conseller com del rector de la UAB.

 

Foto principal: Moment en què s'ha tirat a terra la carpa de S'ha Acabat / Captura de pantalla d'un vídeo d'UABMèdia