"No hi ha cap influx que es pugui atribuir ni a Junqueras ni a Romeva, ni exprés ni explícit, a favor de la violència, sinó a l'inrevés, a favor de la calma, de la no-violència i del civisme". Així de contundent s'ha expressat l'advocat dels dos polítics, Andreu Van den Eynde, en la presentació del seu informe final al judici al procés. El lletrat que defensa Oriol Junqueras i Raül Romeva ha fet un defensa dels dos polítics acusats, on ha destacat que són companys "de tota una vida" pel que fa a l'"ètica i la moral", i ha fet valdre els seus posicionaments cristians i pacifistes, respectivament, per desvincular-los de qualsevol fet violent. 

Van den Eynde ha utilitzat la seva última intervenció en el judici per criticar a la Fiscalia, a qui ha acusat de fer una exposició dels fets amb un "biaix" i "exageració" que "els resta credibilitat", i ha aprofitat les contradiccions entre les acusacions del Ministeri Fiscal i l'Advocacia de l'Estat -un parlant de rebel·lió i l'altre de sedició- per evidenciar la construcció de la causa. El lletrat també ha volgut avisar que el tribunal crearà jurisprudència i "generarà el codi penal a aplicar a la dissidència política", i ha denunciat que les acusacions intentin aplicar el "dret penal de l'enemic" per perseguir "una ideologia".

Centrant-se en els fets dels quals s'acusa als seus clients, Van den Eynde ha recordat que Junqueras el 20-S va demanar als manifestants concentrats davant la Conselleria "calma i tranquil·litat" i ha destacat la seva creença cristiana per desvincular-lo de la voluntat que hi hagués violència. Pel que fa a Romeva, l'advocat ha criticat que se l'imputin els fets del 20-S quan ell aquell dia estava de viatge a Madrid, i ha recordat que no va participar en cap de les reunions que la Fiscalia utilitza com a part de l'acusació. També ha reivindicat el seu currículum pacifista i de defensa dels drets humans per evidenciar que l'acusació de rebel·lió i sedició no tenen fonament.

Finalment, el lletrat ha instat el Suprem a prendre's la sentència com una "oportunitat" per resoldre el conflicte i ha instat a retornar "la pilota a la política" i a obrir una negociació.