L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) i la Unió de Guàrdies Civils (UnionGC) han sortit en defensa de l'agent que es va burlar dels presos polítics. El policia ha estat suspès de funcions després de la gravació i posterior difusió d'un vídeo enregistrat durant el trasllat dels líders independentistes a presons madrilenyes.

En un comunicat, l'AUGC carrega contra la "indefensió" de l'agent després de la decisió del director general, Félix Azón, de suspendre'l per tres mesos, de manera que "la seva carrera professional i la seva imatge es veuen molt severament perjudicades, sense que ni tan sols se l'hagi escoltat i permès una mínima defensa". L'associació considera "absolutament lamentable" que Azón qualifiqui els presumptes fets com falta molt greu d’incompliment del “deure de fidelitat a la Constitució en l'exercici de les seves funcions i la realització d'actes irrespectuosos o l'emissió pública d'expressions o manifestacions contràries".

L'AUGC assenyala que defensarà el guàrdia civil suspès amb tots els seus mitjans disponibles davant una situació que "només pot entendre's des de la priorització d'interessos polítics que han de ser aliens a la gestió, imparcial i objectiva, de les funcions de qui està al capdavant de la Guàrdia Civil".

També la UnionGC rebutja aquesta decisió de la Direcció General, ja que "no poden ser la Guàrdia Civil ni els seus components els bocs expiatoris d'un procés de caça de bruixes". A més, com també fa l'AUGC, carrega contra comandaments dels Mossos d'Esquadra que "realitzen actes punibles per les seves normes internes i per normes jurídiques de rang superior, amb total impunitat".

Al vídeo, gravat quan s'iniciava el trasllat des de la presó de Brians 2 a les d'Alcalá Meco i Soto del Real, l'acompanya un missatge que diu textualment: "Els colpistes ultranaZionalistas presos, parteixen cap a Madrid. Únicament diverses desenes de tristos han acudit a acomiadar-los. S'han acabat els aquelarres al costat de les presons. Beautiful!!".

En el vídeo es veuen imatges de l'exterior, però enregistrades des de l'interior del furgó de la Guàrdia Civil, i s'escolten les rialles d'un home i una cançó que precisament es burla d'aquest cos policial.