El portal catmemoria.cat recull la memòria en vídeo i fotografia del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 amb la voluntat de documentar tot el que va passar a Catalunya aquella jornada.

Entre els seus fons hi ha més de 9.000 imatges i 3.000 vídeos, molts d’ells centrats en la violència policial que es va desfermar aquell dia amb l’objectiu d’evitar la participació de la ciutadania en el referèndum.

Amb tot, en ocasió del tercer aniversari d’aquells fets, catmemoria.cat ha triat un vídeo molt diferent, on no hi ha càrregues policials ni intents de boicotejar la votació.

 

 

El vídeo está dedicat als avis i àvies que van participar en el referéndum, els quals van notar l’escalf de la ciutadania, que els va deixar passar els primers entre aplaudiments. Potser alguns dels protagonistes ja no hi són per reviure aquel día, però sens dubte, es tracta de les imatges més emotives que va l'1-O.

Tercer aniversari atípic

En aquest tercer aniversari Catalunya viu una situació inèdita, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, inhabilitat pel Tribunal Suprem i amb el vicepresident Pere Aragonès assumint algunes de les funcions de la presidència. De fet, el Govern ha difós un missatge en el qual s’afirma que “no ens resignem i, ben al contrari, proclamem que el mandat del referèndum de l’1-O continua vigent i ens obliga, perquè no fer-ho seria assumir que la repressió i la involució han vençut les urnes”.

Per commemorar l’aniversari, el Palau de la Generalitat llueix avui les quatre barres de la senyera a la façana. Les quatre barres van ser posades ahir a la nit per commemorar l’1-O tal com havia encarregat el president Torra.