Tot previsible avui a la manifestació contra els indults, aquest diumenge a la plaça de Colón de Madrid. No cal tenir una ment gaire privilegiada per deduir que, repetint la mateixa fórmula, el resultat seria exactament el mateix: victòria aclaparadora de Santiago Abascal i desfeta sense pal·liatius de Pablo Casado i Inés Arrimadas. Exactament com fa dos anys contra la taula de diàleg.

 

Ovació a l'extrema dreta

El líder de l’extrema dreta ha entrat ovacionat i gairebé en surt a espatlles. En canvi, els líders del Partit Popular i Ciutadans han estat escridassats i increpats, acusats fins i tot de "traïdors". A Arrimadas li hauria anat millor tornant a perdre l’avió com el 2019. De fet, l’única baronessa del PP que hi ha anat ha estat la madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Baixa d’última hora del murcià Fernando López Miras. Això ja explica molt de l’ambient avui a Colón.

El debat de les xifres

Les xifres, el debat de sempre. La Policia Nacional quantifica en 25.000 els manifestants, gairebé la meitat que fa dos anys. En canvi, l’Ajuntament de Madrid, governat pel PP, parla de 126.000.

No volien una nova foto de Colón, però ha quedat un bon retrat, banderes franquistes incloses. La Moncloa torna a guanyar la batalla de la centralitat: ells, el PSOE, són la centralitat. 

Un nou camí

I ara un cop més a l’expectativa justament del govern espanyol. El Consell de Ministres vol concedir els indults en els pròxims dies. Però Pedro Sánchez haurà de ser conscient que, per a l’independentisme, els nou indults són només l’inici del trajecte i no pas la destinació final.

Foto principal: manifestació contra els indults a la plaça de Colón, Madrid / Marc Ortín