Els partits unionistes estan apostant fort pel discurs contra Catalunya durant la campanya de les eleccions andaluses, que se celebren aquest diumenge. El Nacional ha sortit als carrers de Sevilla a preguntar als andalusos què pensen d’aquesta estratègia i, sigui per uns motius o per altres, el missatge no convenç.

Bona part d'ells acusen els partits d’utilitzar Catalunya com una arma més a la campanya. Uns s’ho prenen fins i tot com una “falta de respecte” tenint en compte “la quantitat de problemes que hi ha a Andalusia” i ho veuen com “populisme" per "esgarrapar vots de la manera més ridícula”. L'objectiu: "Treure poder al PSOE, que fa més temps que és aquí que Franco".

En la mateixa línia, hi ha qui defensa que “no és el debat”, però, aclareixen, que “això no vol dir que rebutgem els catalans ni molt menys”. “Catalunya és un element que els partits centralistes necessiten per sobreviure en aquestes terres”, asseguren. L'estratègia creuen que va dirigida al vot de dretes i al centralista, però que també pot arrossegar una franja de les esquerres.

Molts coincideixen a titllar-ho d’”arma llancívola” o de “cavall de Troia” per no parlar dels problemes que afecten els ciutadans. De fet, els mateixos partits que utilitzen Catalunya prefereixen evitar parlar del debat nacional que també existeix dins la mateixa Andalsuia. “Al nostre Estatut posa que som una nació i no hi ha res de què avergonyir-se però sempre donen voltes per no dir-ho”, es queixen.

A l’altre extrem d’aquesta ideologia, però, coincidint en el fons de la qüestió, hi ha qui ho simplifica: “Catalunya no pinta res aquí, que opinin de futbol i es deixin d’històries aquí. Cadascú al seu lloc”. El debat sobre l’autodeterminació no és rellevant per a molts, que decideixen el seu vot segons altres directrius.

Un exemple en són part de l'electorat de Vox, partit ultradretà i que amenaça amb la seva entrada al Parlament andalús. Vox aposta per polítiques en contra de la inmigració, vol derogar la Llei de Violència de Gènere i, entre altres coses, dona molt suport a la caça. Aquest argument pesa en una comunitat amb un gran nombre de caçadors: “Jo votaré… com es diu… Vox! Perquè donarà la legalitat als caçadors que altres ens volen treure".

Tot i això, també hi ha qui segueix la campanya més a nivell autonòmic i té una percepció diferent sobre el protagonisme de Catalunya en aquestes elecions. “Jo crec que s’estan centrant més en la sanitat i serveis públics andalusos, no crec que Catalunya estigui tan present”, expliquen.

Aquestes opinions conviuen amb una altra part de la població que directament no segueix la campanya electoral ni té un especial interès en la política autonòmica andalusa. Això no sorprèn en una comunitat que ha estat governada sempre pel PSOE des que va acabar el franquisme. Els números de participació electoral corroboren aquest cert desinterès: l'any 2015, va votar un 62% de la població mentre que, per exemple, en les últimes eleccions catalanes la xifra va superar el 79%.

candidat vox eugenio molto   diario sur
Eleccions andaluses Un cap de llista de Vox assegura que el franquisme no va ser una dictadura Maria Macià | Enviada especial
pablo casado juanma moreno pp - efe
Eleccions andaluses Així esprem l’unionisme el discurs anticatalà a la campanya andalusa Maria Macià | Enviada especial