El periodista Xavier Vidal-Folch ha escrit un article a El País posant sobre la taula la possibilitat que hi hagi algun mort en les files independentistes. "Si hi ha un mort, a qui en demanem compte?", es pregunta el periodista.

Al mateix temps, apunta que "la hipòtesi que hi hagi víctimes mortals, i l’interrogant sobre els seus eventuals responsables, constitueixen tòtems prohibits que acompanyen el moviment indepe i la lletania del seu pacifisme". Ara bé, Vidal-Folch assegura que els independentistes són pacifistes al "99,99%, però no al 100%".

El periodista explica que el moviment independentista català fa anys que es manifesta "gairebé sempre de forma beatífica, però no sempre", però destaca que "altres mogudes també no violentes, com la dels brexiters, han causat morts".

Vidal-Folch, fins i tot, s'atreveix a preveure com serà aquest mort que ell creu que hi haurà: "El causant immediat serà un assassí solitari o un uniformat (de qualsevol cos) que erri o s’excedeixi (o l’asfíxia per les empentes i pressió de les masses o per una caiguda fortuïta contra una vorera)".

Després d'aquest pronòstic, quan falten escasses hores perquè surti la sentència, el periodista afegeix que, en el cas que hi hagi aquesta mort, "caldrà demanar-ne compte als padrins mediats".

Vidal-Folch acaba el seu text recuperant un article que Jaume Sobrequés, un exsenador socialista que ara és independentista, va escriure el 22 de setembre a El Punt Avui. Vidal-Folch afirma que en aquest text l'independentista feia una crida a la violència.