La consellera Victòria Alsina ha fet campanya amb alcaldes gironins per la continuïtat de Junts al Govern. En el context econòmic actual i a vuit mesos de les eleccions municipals, ha alertat que abandonar l'executiu català seria "un salt al buit" i deixaria "desprotegits" els candidats del partit. "Ens hi juguem molt, com ser la força política que té més alcaldies al país", ha advertit la consellera en la primera trobada pública d'un dirigent de la formació per posicionar-se sobre la consulta a la militància. Una trobada en la qual hi han participat els batlles i batllesses de Llambilles (Gironès), Vidreres (Selva), Sils (Sils), Llançà (Alt Empordà), Amer (Selva), Riudellots de la Selva (Selva), Cornellà del Terri (Pla de l'Estany), Palol de Revardit (Pla de l'Estany) i Banyoles (Pla de l'Estany). L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, també és el president de la Diputació de Girona.

En aquest acte, la consellera ha insistit en la importància que les bases de Junts sàpiguen com es posiciona cada actor i quines "conseqüències" té la decisió que es prendrà durant els dies 6 i 7 d'octubre. Entre aquestes conseqüències hi ha les eleccions municipals, que són transcendentals i que creu que no s'afrontaran igual si Junt és al Govern o si és segona força de l'oposició al Parlament. "Abandonar el Govern a vuit mesos de les municipals és un salt al buit que deixa desprotegits els alcaldes i caps de llista", ha avisat, alhora que ha posat de manifest que el partit no pot renunciar a tenir a la campanya de les municipals el suport de què representa ser a la Generalitat. De fet, assegura haver detectat "preocupació" entre els candidats perquè no saben si podran comptar amb el suport de membres del Govern.

 

Sortir del Govern = Obrir les portes als partits del 155

Alsina ha subratllat que sortir de l'executiu català significaria "deixar les mans lliures al president Pere Aragonès perquè no tiri endavant una agenda a favor de la independència", així com "obrir les portes a què els partits del 155 entrin a les nostres institucions". I és que "el PSC pot mantenir durant uns mesos el Govern d'ERC en minoria, però això durarà fins que a Pedro Sánchez li interessi". "Representa posar el comptador a zero, tornar a l'any 2012. Deixar perdre tot el patiment i sacrifici acumulat de tantes persones que han hagut d'anar a l'exili, dels presos polítics o que han patit alguna mena de repressió", ha afegit. 

L'objectiu fundacional de Junts és fer la independència i només es podrà vetllar per ella si Junts és a l'executiu català, segons Alsina: "És l'única manera de fer-ho possible, és la trinxera que permet treballar de manera conjunta". Finalment, ha assenyalat que a la consulta s'haurà d'escollir entre l'opció "còmoda" i la "difícil". La còmoda és anar a l'oposició, mentre que la difícil és quedar-se al Govern i defensar els interessos del partit. I Junts sempre ha escollit el camí difícil: promovent la consulta del 9-N, fent la llista de Junts pel Sí o organitzant l'1-O. Però no és una qüestió de partit, sinó que té una "dimensió de país".