El vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, del partit d'extrema dreta Vox, ha tret pit del seu discurs més ultra. Ha insistit que l'objectiu de la seva formació és acabar amb l'Estat de les autonomies, encara que ells participin i, inclús, tinguin responsabilitats de govern en executius autonòmics. "Per a persones acostumades a arguments simples i les concepcions binàries, i per certes ments mononeuronals, només entenen arguments de brocha gorda", ha assegurat en un esmorzar al ser preguntat per un diputat de Vox a Andalusia, Macario Valuesta, per la compatibilitat de la vicepresidència de García-Gallardo amb l'objectiu de "tancar les autonomies". En aquest sentit, el dirigent de Vox, ha confirmat que un dels propòsits polítics fundacionals de Vox és la derogació dels Estats autonòmics i així ho ha mantingut, sota l'argumentari populista i catalanòfob que "només ha servit per alimentar les butxaques dels separatistes i enfrontar els espanyols".

La nació catalana mai ha existit

A més, ha considerat que és "ineficaç", però creu que aquesta idea no és "incompatible" amb les seves responsabilitats en l'executiu de Castella i Lleó per "millorar la vida dels espanyols". "Mentre el sistema sigui l'actual, Vox seguirà concorrent a totes les eleccions en què tingui capacitat de millorar la vida dels espanyols", ha declarat. Per seguir amb el seu discurs ultra, ha continuat desbarrant de les competències de Catalunya. En aquest sentit, ha defensat que l'actual Constitució "no és la millor possible" i "s'equivoca" l'article 2 d'aquesta, on reconeix el dret a l'autonomia de les "nacionalitats i regions" que integren Espanya: "No hi ha nacions de nacions, no hi ha nacionalitats, a Espanya només hi ha regions". Sobre Catalunya ha carregat que "la nació catalana mai ha existit" i que el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, "s'equivoca en parlar de la nacionalitat catalana".

També ha insistit en el "malgast" autonòmic i ha assegurat que li ha estat "molt útil" entrar a les institucions per comprovar-ho en primera persona. Sota el seu parer, "no té cap sentit" que hi hagi 17 parlaments autonòmics i tampoc, en el cas de les Corts de Castella i Lleó, la "infraestructura enorme, obra faraònica i instal·lacions són massa grans".

El discurs de Vox

El vicepresident de Castella i Lleó ha post palès amb les seves paraules quina estratègia usa l'extrema dreta per fer forat en la societat. Segons García-Gallardo, els joves tenen una "sensació d'abandonament", han sigut "defraudats" per altres partits i es pregunten si viuran pitjor que els seus pares, amb problemes com l'accés a l'habitatge. Ha assegurat que el creixement de Vox és "imparable" i ha citat l'interès que desperten les seves propostes en els joves que "s'empassen cada cop menys amb el consens progre i les polítiques d'esquerra". També ha citat a sectors com la banca o la consultoria, on “s'esprem als joves fins a rebentar” i molts sofreixen ansietat o requereixen medicació. “Hem de preguntar-nos quin model d'èxit estem venent, si existeixen possibilitats reals de prosperar i donar futur als joves”, ha exposat.