El vicepresident del Govern balear, Gabriel Barceló, ha traslladat al conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, el seu suport a l'1-O. "La democràcia està per damunt de tot. Poder parlar i decidir lliurement ha de ser un front comú que ha d'unir a tots els que ens considerem demòcrates. Donem suport al dret a decidir i a la possibilitat que el poble pugui votar", ha afegit Barceló.

Els dos dirigents s'han reunit a Mallorca per compartir l'experiència dels dos executius en matèria de recuperació de memòria històrica. Allà, el conseller Romeva ha valorat com una participació "molt elevada" el 67,5% que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) pronostica per a l'1 d'octubre i ha recordat que el referèndum de l'Estatut va tenir una participació del 48%. Romeva ha considerat "circumstancial" el percentatge del 'sí' i del 'no' i ha fet valer "la voluntat de la gent de respondre democràticament a un repte polític".

Barceló, membre de Més per Mallorca, ha explicat que durant la reunió amb Romeva s'ha interessat per saber com està la qüestió del referèndum de l'1 d'octubre i ha expressat el suport del seu executiu a la votació "perquè el poble pugui expressar la seva veu de manera absolutament democràtica". En aquest sentit, el vicepresident balear ha recordat la posició de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, d'oferir-se per al diàleg i el pronunciament del Parlament balear d'instar a buscar solucions polítiques davant les "solucions repressives" del govern espanyol.

El conseller Romeva s'ha referit a les dades del CEO sobre el referèndum de l'1 d'octubre. Considera que el 67% que augura l'enquesta és una participació "molt elevada i molt significativa" i l'ha comparat amb el 48% de participació del referèndum sobre l'Estatut. Romeva també ha afegit que els percentatges a favor del 'sí' (62,4%) i del 'no' (37,6%) són "circumstancials" i ha fet valer que el que és significatiu és "la voluntat de la gent de respondre democràticament a un repte polític.

D'altra banda, Romeva s'ha posat a disposició del govern balear per col·laborar amb tot allò que sigui necessari en matèria de recuperació de la memòria històrica. En el marc de la visita institucional d'aquest divendres, Romeva visitarà amb la consellera de Cultura, Participació i Esports de les Illes Balears, Fanny Tur, la fossa de sa Coma a Mallorca. En aquesta fossa s'estima que hi ha soterrats uns 400 cossos de milicians morts durant la Guerra Civil espanyola, la majoria catalans.

Amb aquesta visita institucional el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears volen establir un marc de col·laboració per treballar conjuntament i convertir la fossa de sa Coma en un espai de memòria i reflexió dels fets succeïts al Llevant mallorquí durant la Guerra Civil.