La Via Pirinenca que enllaçarà dissabte pics de Catalunya i el País Basc en defensa de l'autodeterminació i la independència s'ha ampliat finalment a Mallorca, a causa de la forta acollida de la iniciativa. En aquest cas els cims s'il·luminaran de la mà de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca. En total ja hi ha prop de 300 cims confirmats per participar en la iniciativa, uns 130 a Catalunya. La línia de llum que recorrerà la serralada del Pirineu es crearà amb farells especials i llanternes frontals, per reivindicar el dret d'autodeterminació dels pobles i reclamar l'atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa. A més, es farà explícit el rebuig cap a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels pobles català i basc.

Segons l'ANC, el projecte organitzat també per l'entitat basca Gure Esku serà un gran repte que perdurarà en la memòria de la ciutadania. "Per primera vegada, els Pirineus s'il·luminaran de punta a punta, de l'oceà Atlàntic al mar Mediterrani, l'acció artística més gran de caràcter polític que s'ha projectat mai a Europa", afirma.

La Via Pirinenca compta amb la col·laboració d'Òmnium Cultural, Artistes de la República i la Fundació Reeixida. L'acte comptarà amb les intervencions de la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu; la presidenta de Gure Esku, Amalur Álvarez; el president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino; l'alcalde de Guils de Cerdanya, Josep Mendo; Marc Sellarès, d'Artistes de la República i Dídac Amat, d'Òmnium Cultural. 

L'acte central se celebrarà a l'Estació d'Esquí Nòrdic de Guils-Fontanera, a Guils de Cerdanya, a les 21.15 hores de dissabte. S'hi podrà accedir de forma gratuïta i estarà obert al públic. L'aparcament serà gratuït.

L'estiu passat, encara en plena pandèmia de covid, es va presentar aquest esdeveniment a Sant Ponç de Molers, al Pedraforca. Més de 50 excursionistes van pujar la muntanya i van il·luminar el cim amb diversos farells. Aquesta presentació es va replicar al País Basc, en concret, a Aiako Harria (Guipúscoa), que també va il·luminar aquest cim. A l'acte polític al Pedraforca van assistir la llavors presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie; el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri; la portaveu de Gure Esku Dago, Amalur Álvarez; el membre de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Pons, i Àngels Torrens, d'Artistes de la República.