L'independentisme català i el basc preparen una gran acció conjunta per a l'estiu del 2022. Serà "la primera mobilització organitzada conjuntament per entitats socials catalanes i basques a favor de la llibertat i el dret d’autodeterminació", ha apuntat l'Assemblea en un comunicat.

L'acció, que es presentarà el proper 10 de juliol, es durà a terme amb Gure Esku, organització que lluita per l'autodeterminació d'Euskadi. En aquesta iniciativa també col·laboraran Òmnium Cultural, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Artistes de la República.

En la presentació es mostrarà una mica com serà aquesta gran mobilització el 2022 que es farà forma simultània a Catalunya i el País Basc. En terres catalanes, es farà un acte per presentar la mobilització en un mirador amb vistes al Pedraforca, situat als plans de Molers. L'acte es farà mentre la mateixa muntanya del Pedraforca és il·luminada. 

Al País Basc també es farà l'acte de presentació en un mirador amb vista a la Peña de Aia / Aiako Harria, situat a prop de la ikastola Orereta. Simultàniament a l'acte també s'il·luminarà el massís de la Peña de Aia.

L'Assemblea, que de moment no ha avançat més detalls, ha informat que la participació en l’acció d’il·luminar el Pedraforca serà restringida i en el cas de la Peña de Aia serà a través d’inscripció prèvia.

Llum i llibertat 

La presentació de l'acte amb la il·luminació del Pedraforca i la Peña de Aia recordaran una mica l'acció que va dur a terme Artistes per la República el setembre del 2019, quan va encendre 131 farells a les agulles del massís de Montserrat. L'acte, en el qual van participar 500 escaladors, volia exemplificar "la necessitat de cercar la unitat estratègica cap a un horitzó d'independència i llibertat que anés més enllà dels interessos dels partits". D'altra banda, també va ser un homenatge als cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya. 

De fet, des del País Basc ja es van inspirar en aquesta acció perquè un mes després centenars de persones convocades per Gure Esku van formar una cadena humana a l'illot de Gaztelugatxe (Biscaia) per demanar la llibertat dels presos polítics catalans i els joves d'Altsasu.

 

Imatge principal: acció de Llum i Llibertat que va inspirar la cadena humana al País Basc / Foto: Llum i Llibertat